Skandal: film Mezimica o trgovini organima koju vodi policajac


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.10.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Skandal: film Mezimica o trgovini organima koju vodi policajac

Ovih dana Srbiju potresa skandal oko filma "Mezimica" o trgovini ljudskim organima koju vodi Srbin, bivši policajac. Kako donose srbijanski mediji, ugovor FCS-a s produkcijom u kojoj su redatelj Nikola Ćipranić te pro­ducent Svetozar Cvetković,  raskinut je spora­zumno.

 

No, filmski centar Srbije (FCS), pandan našem HAVC-u, u film je već uložio 30 milijuna dinara javnog novca  poreznih obveznika, a od svega je ispala velika afera zbog sumnje da je snimanje otkazano i ugovor raskinut zbog politič­kih pritisaka.

 

Poznavatelji prilika u Srbiji zamijetit će konotaciju jer  ta država  već niz godina vodi kampanju protiv kosovskih Albanaca zbog navodne trgovine organima zarobljenih Srba 1999. godine. Stoga produciranje filma "Mezimica" o trgovini ljudskim organima koju vodi nekadašnji srbijanski policajac, mnogima nebi „dobro sjelo“.

 

Glavne uloge su trebala nositi dva istaknuta glumca. Nikola Kojo  je trebao  glumiti bivšeg DB-ovca koji radi kao makro i kupuje lijepu Ruskinju u koju se zaljubljuje. Dragan Bjelogrlić je trebao  igrati glavnog negativca, nekadašnjeg policajac i organizatora trgovine ljudskim organima.  

 

Scenarist Dimitrije Vojnov izjavio je za medije da  se od njega tražilo da izmijeni scenarij na način da glavni negativac umjesto Srbina bude Albanac. Vojnov je nato  zatražio da ga potpišu pseudonimom te je odbio da na odjavnoj špici bude ispisano njegovo ime i prezime.


„Scenarij je izmijenjen protiv moje volje i meni iza leđa. Reagirao sam i tražio da se potpišem pseudonimom. To je rijedak slučaj u našoj kinematografiji. Bilo je do­sta javne, ali i tajne diplomacije u pokušaju da se dođe do rješenja. Nažalost, producent i redatelj dje­luju mi kao da oni sami više ne­maju jaku želju da se bave ovim filmom. Male su šanse da "Mezimica" ugleda svjetlo dana.“ – zaključuje scenarist Vojnov.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.