Vlada Saboru uputila paket 5 zakona od značaja za zdravstvo


Autor/Izvor: vlada.gov.hr 20181004

Objavljeno: 4.10.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vlada Saboru uputila paket 5 zakona od značaja za zdravstvo

Otvoreni dio 117. sjednice Vlade održane  04. 10. 2018., imao je 22  točke dnevnog reda, od toga njih 5 relevantnih za zdravstvo:

1.   Zakon o zdravstvenoj zaštiti (EU) - nacrt konačnog prijedloga
2.   Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima (EU) - nacrt konačnog prijedloga

3a. Uredba (EU) 2017/745 o medicinskim proizvodima (EU) -  nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi  Uredbe      

3b. Uredba (EU) 2017/746 o in vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima (EU) -  nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi  Uredbe        

4.   Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (op. dio koji se odnosi na zdravstveni turizam)  -  nacrt konačnog prijedloga 

5.   Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva  Milanu Kujundžiću (predlagatelji: 31 zastupnik u Hrvatskome saboru) – davanje očitovanja Hrvatskome saboru  

 

1. Zakon o zdravstvenoj zaštiti (EU) - nacrt konačnog prijedloga

Jednogodišnja procedura donošenja - za zdravstvo prvog od dva najvažnija zakona – je blizu finalizacije. Ministar zdravstva Milan Kujundžić je nakon sjednice Vlade održao konferenciju za medije o kojoj je detaljno obrazložio novosti koje donosi ZZZ.

 

2.  Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima (EU) - nacrt konačnog prijedloga

Predstavljajući Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima, ministar Kujundžić istaknuo je njegovu svrhu:

  • novim sustavom HALMED-ovog utvrđivanja najviše dozvoljene cijene lijeka na recept -  osigurati racionalizaciju i financijsku stabilizaciju zdravstvenog sustava RH
  • skupi inovativni lijekove, odnosno uvrštavanje novih lijekova na listu HZZO trebali  bi postati dostupniji pacijentima.

"Predloženim zakonom uspostavio bi se novi sustav određivanja cijena lijekova na recept, na način da Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)  utvrđuje najvišu dozvoljenu cijenu lijeka na recept na hrvatskom tržištu, te izračunate cijene redovito objavljuje na svojim mrežnim stranicama." –  rekao je ministar Kujundžić.
 
Istodobno bi se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) omogućilo povoljnije ugovaranje cijena lijekova s nositeljima odobrenja za skupe inovativne lijekove, a time i uvrštavanje novih lijekova na listu lijekova Zavoda, koji bi postali dostupniji pacijentima.
  
Zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj omogućila bi se, u slučaju potrebe, nabava i kupovina lijeka koji nije stavljen na listu lijekova Zavoda po definiranoj cijeni koja ne smije biti veća od najviše dozvoljene cijene lijeka izračunate od strane HALMED-a.

3a,3b.  Uredba (EU) 2017/745 o medicinskim proizvodima i Uredba (EU) 2017/746 o in vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima (EU) -  nacrt konačnog prijedloga zakona o provedbi  Uredbe  
Predstavljajući Konačni prijedlog zakona o provedbi Uredbe (EU) 2017/745  i Uredbe (EU) 2017/746, ministar Kujundžić istaknuo je njegovu svrhu:

  • stroža kontrola medicinskih proizvoda i in vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda, i povećanje zaštite javnog zdravlja i sigurnosti za pacijente-korisnike.
  • stvaranje Europske baze podataka za medicinske proizvode (EUDAMED) kojom će se povećati dostupnost zdr. informacija

"Utvrđuju se nadležna tijela i njihove zadaće, provođenje nadzora te propisivanje odgovarajućih prekršajnih odredbi kojima se sankcioniranje nepoštivanje odredbi vezanih uz medicinske proizvode i in vitro dijagnostičke medicinske proizvode ", rekao je ministar Kujundžić te dodao:
 
„Stvaranjem Europske baze podataka za medicinske proizvode (EUDAMED) povećat će  se dostupnost informacija za javnost i zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj  te ujedno povećati koordinacija između država članica Europske unije.“
 
4. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (op. dio koji se odnosi na zdravstveni turizam)  -  nacrt konačnog prijedloga 

Ministar turizma Gari Cappelli predstavio je Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Mi izdavajamo onaj dio koji je značajan za zdravstvo jer daje  mogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti:

  • specijalnim bolnicama i lječilištima,
  • drugim zdravstvenim ustanovama,
  • trgovačkim društvima za obavljanje zdravstvene djelatnosti,
  • zdravstvenim radnicima koji samostalno obavljaju privatnu praksu, sukladno posebnim propisima kojima je regulirana zdravstvena zaštita. 

5. Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru zdravstva  Milanu Kujundžiću (predlagatelji: 31 zastupnik u Hrvatskome saboru) – davanje očitovanja Hrvatskome saboru  

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izvijestio je da Vlada odbija Prijedloga za pokretanje povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću,  koji je predložio 31 zastupnik u Hrvatskom saboru:

 

"Riječ je o nizu od 26 točaka koje su pripremili kao razloge za iskazivanje nepovjerenja. Mi smo kao Vlada pripremili očitovanje koje je detaljno elaborirano i u cijelost odbijamo prijedlog 31 zastupnika ", kazao je premijer istaknuvši da ne postoji  osnova za izglasavanje nepovjerenja ministru zdravstva

 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je na sjednici Vlade: "Čini se kao da sam naručio ove njihove prigovore, kako bismo na temelju njih reklamirali uspjehe Vlade. Sve što nam oni prigovaraju jesu naslijeđeni problemi od ranije, a mi smo ih otklonili ili ih otklanjamo. Njima je do populizma i igranja, a ne do ozbiljnog razmišljanja o zdravstvenom sustavu", poručio je ministar  Kujundžić.
  

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.