Teen blues - okrugli stol o mentalnom zdravlju mladih


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 15.10.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Teen blues - okrugli stol o mentalnom zdravlju mladih

Mladi su danas iznimno osjetljiva i ranjiva skupina, sve češće izložena stresu i strahu kojim ne znaju upravljati. Kako odrasli, prije svega institucije, mogu prepoznati spomenute probleme i na njih reagirati?

 

Strahovi i problemi mladih, anksioznost, stres vezan uz školske obaveze, promjene u ponašanju, snalaženje i prilagođavanje u društvu, izazovi prepoznavanja poteškoća u ponašanju te načini pravovremene pomoći kao i najnovijim istraživanjima na tom području – teme su okruglog stola održanog  12. 10. 2018.  u zagrebačkom *Centru za zdravlje mladih". O njima su  govorili stručnjaci, dionici  okruglog stola „Mentalno zdravlje mladih – Teen blues“:

 • dr.sc. VJEKOSLAV JELEČ, dr.med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba
 • prof.dr.sc. DANIJELA ŠTIMAC GRBIĆ, dr.med., voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a
 • doc. dr.sc. MIRANDA NOVAK, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu i udruga BoliMe
 • MIRJANA ORBAN, dr.med., spec. psihijatar, voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“
 • RENATA ĆORIĆ ŠPOLJAR, prof.psihologije, klinički psiholog, voditeljica dijagnostike i tretmana, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
 • ZRINKA ČAVAR, dr.med., spec. psihijatar, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje djece i mladih NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ 
 • MIHAEL KOZINA, dipl. psiholog, V. gimnazija u Zagrebu i udruga BoliMe
 • MARINA VITKOVIĆ, prof., osnivačica udruge BoliMe za mentalno zdravlje mladih

 

Moderator: IVANA PORTOLAN PAJIĆ, dr. med. zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo

 

U sklopu okruglog stola predstavljen je film „Pričamo o mentalnom zdravlju, 1. dio“ redateljice JUDITE GAMULIN koji je nastao kao dio projekta „Osjećam“ Grada Zagreba i udrugeBoliMe. Projekt „Osjećam“ se bavi mentalnim zdravljem mladih. ali i promicanjem mentalnog zdravlja kao važne komponente svakog pojedinca o kojoj ne smije biti„tabu“ javno govoriti.

 

Organizatori okruglog stolu „Mentalno zdravlje mladih- Teen blues, 12.10.2018.“ su:

 •   Grad Zagreb,
 • *Centar za zdravlje mladih,
 •   Udruga BoliMe

 

Događanje je organizirano povodom **Svjetskog dana mentalnog zdravlja s ciljem progovaranja o važnim temama o kojima se vrlo malo govori u javnom prostoru, a vezane su uz mentalnu higijenu.

 

Mentalno, duševno ili psihičko zdravlje sastavni je dio općega zdravlja svakog pojedinca, ali i zajednice, te čini preduvjet za optimalno funkcioniranje cjelokupnog društva.

 

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Mladi i mentalno zdravlje u promjenjivom svijetu - razgovarajmo s mladima otvoreno o osjećajima“. Stoga je naglasak okruglog stola održanog 12. listopada  bio upravo na mentalnoj higijeni mladih i njihovom snalaženju u društvu koje se vrlo brzo mijenja uslijed napretka tehnologije, što posljedično utječe i na promijene u svim sferama svakodnevne komunikacije.

 

„Treba jasno komunicirati kako je društveno prihvatljivo osjećati se tužno, anksiozno ili pod stresom, sve te emocije sastavni su dio života. Mi odrasli trebali bi biti primjer mladima, no kako će mladi otvoreno razgovarati o emocijama, ako ih  mi odrasli često potiskujemo i ispod glasa govorimo o njima.  Ipak, ako u jednom trenutku osjećamo teret zbog tih emocija, potrebno je odmah potražiti pomoć. Grad Zagreb je osigurao mjesto na kojem mladi mogu potražiti pomoć, a to je Centar za zdravlje mladih u Heinzlovoj ulici i ovim putem pozivamo sve mlade, ali i njihove roditelje da dođu u Centar i bez straha zatraže pomoć“- rekli su   Vjekoslav Jeleč i Ivana Portolan Pajić, pročelnik i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 

„Djeca su danas pod go­lemim stresom i pritiskom jer ih zajednica uvjerava kako moraju imati prosjek ocjena 5,00 ili u su­protnom neće uspjeti u životu, upisati srednju školu, fakultete itd. Svi se moramo educirati u radu s mladima i prestati im na­metati nemoguća očekivanja“ -poručila je Mirjana Orban, vodite­ljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

„Danas mladi više informacija dobivaju putem interneta no u školi. Stoga bi se škole bi se trebale više baviti odno­sima, mentorstvom, točnije vodstvom mladih ljudi, profesori bi trebali biti mentori koji će učeni­ke voditi kroz šumu informacija i s njima raspravljati. Razumjeti ih, biti blizu njih, saslušati ih i sva­kako savjetovati“ - poručio je na okruglom stolu Mihael Kozina, psiholog i psihoterapeut V. gi­mnazije u Zagrebu.

 

 

 

*Centar za zdravlje mladih - Dom zdravlja Zagreb Istok, Heinzelova 62 a

je mjesto na kojem je Grad Zagreb omogućio da  mladi i njihovi roditelji mogu potražiti pomoć ili dobiti odgovore na pitanja o mentalnom zdravlju:

 

**Svjetski dan mentalnog zdravlja

Od 1992. godine, na dan 10. listopada, provode se brojne javnozdravstvene kampanje i druge aktivnosti u više od stotinu zemalja širom svijeta i to uz  potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH). Cilj obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti o problemima mentalnog zdravlja, poticanje otvorene rasprave o ovoj temi te veće ulaganje u prevenciju i liječenje mentalnih bolesti. Važna je i povezanost mentalnog zdravlja i nastanka kroničnih bolesti (dijabetesa, raka, kardiovaskularnih bolesti, respiratornih bolesti i debljine). Izvor: http://www.who.int/mental_health/world-mental-health-day/en/

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.