Liječnik iz Konga Denis Mukwege dobitnik je *NOBELA za mir 2018. godine


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 11.10.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Liječnik iz Konga Denis Mukwege dobitnik je *NOBELA za mir 2018. godine

Uz dr. Mukwegea, laureat 2018. je i Nadia Murad (25) aktivistica iz naroda **Yazida u Iraku. Oboje su borci protiv korištenja masovnih silovanja kao oružja u ratovima.

 

„Kada je prije 17 godina u moju bolnicu stigla prva žena s genitalijama uništenima prostrijelnim ranama, mislio sam da je riječ o izoliranom slučaju. No dolazilo je sve više  pacijentica sa sličnim tragičnim ispovijestima: >Silovali su me a onda  me proboli bajunetom< ili: >Silovana sam, a onda su na mojim genitalijama spalili gumu<. Tada sam shvatio da se sakaćenje genitalija koristi kao oružje.“ - opisuje strahote svojih pacijentica dr. Denis Mukwege, dobitnik Nobelove nagradu za mir 2018.godine.

 

U petak, 05.10.2018., članovi Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir, koji je sastavio norveški parlament, obznanili su da su ovogodišnji laureati dvoje boraca  protiv korištenja masovnih silovanja kao oružja u ratovima:

  • Denis Mukwege (63), kongoanski liječnik koji je liječio žene žrtve ratnog silova­nja i sakaćenja genitalija.
  • Nadia Murad (25), aktivistica i pripadnica naroda *Yazida iz Iraka,  koja je pobjegla iz ISIL-ova kazamata i svijetom hrabro svjedoči o užasima koje je proživjela.

Dr. Mukwege izvodio je i po deset operacija dnevno spašavajući žene žrtve seksualnog nasilja, radeći 18 sati na dan u bolnici  koju je sam i osnovao u gradu Bukavu.  Riječ je o ratnim žrtvama, ženama koje su  često grupno silovali a nerijetko i dodatno  sakatili genitalije oružjem ili drugim sredstvima. To se događalo za vrijeme Drugog kongoanskog rata, koji nazivaju još i Velikim afričkim ratom, jer je zahvaćao 9 država, a odnio je  od 3,8 do  5,4 milijuna ljud­skih života i k tome 2 milijuna ljudi učinio izbjeglicama.

 

Denis Mukwege  je zbog svoje lječničke i humane aktivnosti doživio nekoliko pokušaja atentata a danas je pod zaštitom UN-ovih snaga u Kongu.

 

Zajedno s dr. Mukwegeom, Nobelovu nagradu za mir dobila je i  aktivistica Nadia Murad, pripadnica naroda *Yazida iz Iraka. Ona je prema obrazloženju norveškog Odbor za dodjelu Nobelove nagrade, "po­kazala neobičnu hrabrost u pri­sjećanju na svoju patnju, svjedoči  o strahotama proživljenim  u logorima Islamske države te je danas  glasnogovornica svih žena koje je ISIL oteo i seksualno zlostavljao.“

 

Nadia je izgubila roditelje i šestero  braće a sama je bila zarobljena u ljeto 2014. godine u napadu pripadnika ISIL-a na njeno selo Kojo, u iračkoj provinciji Sinjar. Ubili su sve muškarce i starije žene, njih 600-tinjak,  a mlađe žene su odveli u zarobljeništvu u ISIL-ov logor u Mosulu.

 

Zarobljene žene su u ISIL-ovim logorima proživlja­vale pakao. Gotovo 5.000  Yazitkinja je bilo prisiljeno živjeti u ropstvu džihadista Islamske države. Samo 20  eura je bila  cijena po kojoj su džihadisti jedan drugom prodavali Yazitkinje. Za djevojčice su plaćali  50 eura.

 

„ISIL-ovi borci se natječu koji će silovati više žena jer vjeruju da onaj tko siluje kršćanku ili Yazitkinju ide u raj“ - svjedoči Nadia, koja danas živi u Njemačkoj. (Izvor: intervju s Nadiom Murad u Večernjem listu 2016., nakon što je primila Nagradu Sakharov Europskog par­lamenta za slobodu misli)

 

U zarobljeništvo je Nadia, kao i ostale Yazitkinje, bila neljud­ski tretirana. Bivala je pri tome i silovana, pogotovo nakon prvog neuspjelog  bijega. Ipak, nije odustala, spasila se i sada svjedoči o ratnim zločinima islamista. Protiv vođa ISIL-a Nadia Murad je podigla tužbu u kojoj joj pomaže Amal Clooney, odvjetnica u međuna­rodnom pravu i supruga pozna­tog glumca Georgea Clooneyja.«

 

 

*Nobelova nagradu  za mir  

Iako su se činili favoritima, Nobelovu nagradu za mir nisu ove 2018. godine dobili ni Donald Trump ni Kim Jong-un, nego dr. Denis Mukwege i Nadia Murad, aktivistica iz naroda *Yazida u Iraku. Oboje su borci protiv korištenja masovnih silovanja kao oružja u ratovima. Svake se godine dodjeljuju Nobelove nagrade pojedincima i skupinama koji su svojim posti­gnućima pridonijeli općoj dobroti i napretku čovječanstva. Nagrade se dodjeljuju na Institutu Karolinska u Stockholmu za sljedeća područja: fiziku, kemiju, medicinu i fiziologiju, književnost, ekonomiju i za mir, iz zaklade ute­meljene prema oporuci Alfreda Nobela iz 1895. godine.

 

 

**Yazidi

su kurdska etnoreligijska grupa iz Iraka, a  njihova je religija sinkretizam mnogih bliskoistočnih.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.