Projekt Oživi me: Hrvatska kuća srca dobila posebno priznanje rektora Sveučilišta


prof. dr. sc. Damir Boras i Ivana Portolan Pajić, dr.med.

Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20181105

Objavljeno: 6.11.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Projekt Oživi me: Hrvatska kuća srca dobila posebno priznanje rektora Sveučilišta

Za projekt “Oživi me”, najprije su ljetos nagrađeni studenti iz udruge StEPP i to  Rektorovom nagradom za iznimno zalaganje i doprinos zajednici. Nova je nagrada stigla ovih dana u sklopu obilježavanja 350 godina Sveučilišta, kada je za isti projekt nagradu dobio drugi nositelj projekta - Zaklada “Hrvatska kuća srca”. Sve to dodatno govori o kvaliteti projekta „Oživi me“ i njegovoj iznimnoj vrijednosti za zajednicu.

 

Dan Sveučilišta u Zagrebu i početak 350. akademske godine Sveučilišta svečano je obilježeno 03.11.2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu kada su dodjeljena počasna zvanja, titule, nagrade i priznanja.  Tom je prigodom  rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damir Boras dodijelio i   posebno priznanje  Zakladi „Hrvatska kuća srca“ za projekt „Oživi me“. Nagradu je primila Ivana Portolan Pajić, članica UO Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 

„Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba. Naučiti spasiti nekom život, najljepše je i najdragocjenije znanje koje čovjek može posjedovati. Ovom prilikom voljela bih zahvaliti svima koji su sudjelovali u stvaranju projekta „Oživi me“ i svima onima koji već 4 godine educiraju naše građane oživljavanju.“ – izjavila je dr. Portolan Pajić, pri  preuzimanju priznanja za projekt „Oživi me“ na svečanosti obilježavanja 350 godina Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

O projektu „Oživi me“ i  terminima besplatnih edukacija kardiopulmonalnog oživljavanja

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom „Hrvatska kuća srca“ provodi akciju «Oživi me» još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3.500 osoba izvan medicinskih profesija, ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja.

 

Ali to izdaleka nije dovoljno. Misija nositelja projekta „Oživi me“ je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više osoba izvan medicinskih profesija, savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba. 

 

Dok se taj cilj ne ostvari, „Hrvatska kuća srca“ i drugi dionici projekta „Oživi me“ organiziraju povremene edukacije o oživljavanju na koju se mogu prijaviti svi zainteresirani.

 

„Oživi me“ -  termini edukacije u studenom i prosincu 2018.

Polaznici će  savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu. Edukacija  u postupku kardiopulmonalnog oživljavanja je besplatna. Održava se u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća srca - Ilica 5/II, prolaz Oktogon, Zagreb. Termini su:

  • subota 17.11. 2018. (10-12h)
  • subota 24.11. 2018.  (10-12h)
  • subota 15.12. 2018. (10-12h)

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na linku – www.ozivi.me/prijava.

 

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice. U Hrvatskoj od iznenadnog srčanog zastoja svakoga dana umru 24 osobe  ili  9.000 osoba godišnje.

 

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

 

Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

 

Dobro je da  što više ljudi prođe edukaciju oživljavanja koju redovito organizira Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije «Oživi me». Polaznici će  savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu.

 

Spašavanje ljudskog života uslijed srčanog aresta znatno olakšava automatski vanjski defibrilator (AED), koji mogu koristiti osobe nemedicinske profesije. AED-i su, jednostavni za uporabu budući da defibrilator sam procjenjuje srčani ritam, ali ne defibrilira već to čini osoba koja je žrtvi pritekla u pomoć. AED-i su postavljeni na više javnih mjesta u Zagrebu 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.