„Oživi me“ - termini edukacije o oživljavanju u studenom i prosincu 2018.


projekt „Oživi me“ udruge Stepp i Hrvatske kuće srca

Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20181105

Objavljeno: 19.11.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

„Oživi me“ - termini edukacije o oživljavanju u studenom i prosincu 2018.

„Oživi me“ -  termini edukacije u studenom i prosincu 2018.

Polaznici će  savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu. Edukacija  u postupku kardiopulmonalnog oživljavanja je besplatna. Održava se u prostorijama Zaklade Hrvatska kuća srca - Ilica 5/II, prolaz Oktogon, Zagreb. Termini su:

  • subota 17.11. 2018. (10-12h)
  • subota 24.11. 2018.  (10-12h)
  • subota 15.12. 2018. (10-12h)

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na linku – www.ozivi.me/prijava

 

 

O projektu „Oživi me“ i  terminima besplatnih edukacija kardiopulmonarnog oživljavanja

Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom „Hrvatska kuća srca“ provodi akciju «Oživi me» još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3.500 osoba izvan medicinskih profesija, ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja.

 

Ali to izdaleka nije dovoljno. Misija nositelja projekta „Oživi me“ je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više osoba izvan medicinskih profesija, savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba. 

 

Dok se taj cilj ne ostvari, „Hrvatska kuća srca“ i drugi dionici projekta „Oživi me“ organiziraju povremene edukacije o oživljavanju na koju se mogu prijaviti svi zainteresirani.

 

Čak 80 % iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice. U Hrvatskoj od iznenadnog srčanog zastoja svakoga dana umru 24 osobe  ili  9.000 osoba godišnje.

 

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

 

Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

 

Dobro je da  što više ljudi prođe edukaciju oživljavanja koju redovito organizira Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji sa studentskom udrugom StePP i Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije «Oživi me». Polaznici će  savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu.

 

Spašavanje ljudskog života uslijed srčanog aresta znatno olakšava automatski vanjski defibrilator (AED), koji bez problema mogu koristiti osobe nemedicinske profesije. AED-i su, jednostavni za uporabu budući da defibrilator sam procjenjuje srčani ritam, ali ne defibrilira već to čini osoba koja je žrtvi pritekla u pomoć. AED-i su postavljeni na više javnih mjesta u Zagrebu

Napomena: Nositelji projekta „Oživi me“ dobitnici su priznanja koja govore o kvaliteti i iznimnoj vrijednosti projekta za zajednicu:

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.