78-godišnji pacijent izvijačem napao medicinsku sestru u Požegi


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.11.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

78-godišnji pacijent izvijačem napao medicinsku sestru u Požegi

Ima li istine u tvrdnji da  hrvatski pacijenti doživljavaju medicinske sestre krivcima za sve negativnosti organizacije u hrvatskom zdravstvu?  U utorak, 06.11.2018. u Općoj županijskoj bolnici u Požegi, 78-godišnji pacijent je odvijačem napao medicinsku sestru. Starcu se nije svidjelo  dugotrajno čekanje u redu. Medicinska sestra  je pretrpjela  lakše ozljede glave ali će  nesumnjivo ostati ozbiljne posljedice napada koje će se u budućnosti utjecati  na njezin rad i život.

 

Problem nasilja u hrvatskim javnim bolnicama zahtjeva najmanje 2 hitne mjere:

  • poslodavci, odnosno rukovodstvo bolnica u javnom vlasništvu te njihovi osnivači (JLRS) bi  konačno trebali uložiti novac u odgovarajuće mjere osiguranja (zaštitari, kamere i dr.) kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti. Istraživanje koje je u svibnju 2018. provela Komora medicinskih sestara ukazuje primjerice da  9 %  javnih zdravstvenih ustanova ima zaštitarsku službu samo tijekom.
  • zdravstvena administracija bi trebala unaprijediti komunikaciju s pacijentima, primjerice poradi na podizanju svijesti građana o prirodi solidarne obvezne zdravstvene skrbi  i informirati ih o razlozima čekanja, kako pacijenti ne bi doživljavali medicinske sestre krivcima za sve negativnosti organizacije u zdravstvu.

Ovaj požeški slučaj nasilja usmjeren prema medicinskoj sestri nije izoliran, Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) je u svibnju 2018. provela istraživanja koje pokazuje zabrinjavajuće podatke o nasilju u zdravstvenim uastanovama:

  • čak 89 % medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu,
  • a 95 % glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.
  • više od pola javnih zdravstvenih ustanova nema kontinuiranu zaštitarsku službu od 0 do 24 h.
  • isključivo noćnu zaštitarsku službu ima  9 % zdravstvenih ustanova.

 

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije osuđuje najnoviji fizički napad pacijenta na medicinsku sestru koji se dogodio 06.11.2018. u OB Požega.

 

„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su  medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara želi ukazati na dubinu ovog problema i nužnost njegovog sustavnog rješavanja.

Bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim  djelatnicima smatramo nedopustivim. Stoga, apeliramo na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti. Također je neophodno unaprijediti komunikaciju s pacijentima i informirati ih o razlozima čekanja, kako pacijenti ne bi doživljavali medicinske sestre krivcima za sve negativnosti organizacije u zdravstvu.“-  ,ističe dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.