Medis Awards 2018.: tri nagrade liječnicima iz Hrvatske


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 3.12.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Medis Awards 2018.: tri nagrade liječnicima iz Hrvatske

29.11.2018. u Sarajevu su proglašeni pobjednici međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research, poznatijeg kao medicinskog Oscara.

 

Čak tri liječnika iz Hrvatske: Miro Šimun Alebić iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu te Mario Ćuk i Ivan Škegro iz KBC Zagreb – dobitnici su International Medis Awards for Medical Research, poznatijeg kao medicinskog Oscara.

Ivan Škegro proglašen je pobjednikom u kategoriji oftalmologije. U svojem stručnom radu bavio se s istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom. To stanje, koje se skraćeno naziva GVHD, riješio je presađivanjem amnijske ovojnice majki koje su rodile carskim rezom na oko pacijenata.

Na terapijskome području ginekologije žiri je dodijelio priznanje ginekologu dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu koji je proučavao neplodnost i istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

U pedijatriji, koja je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, ovogodišnji naziv pobjednika pripada pedijatru doc. dr. Mariju Ćuku, dr. med. koji se u svom stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom. Tako je pridonio boljoj dijagnozi i liječenju te izuzetno rijetke bolesti i time spriječio smrt na koju bi inače bio osuđen dječak Ivan koji je zbog iste bolesti već izgubio brata i sestru s rijetkom nasljednom bolešću. 

 

Finalisti međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research, poznatijeg kao medicinskog Oscara okupili su se 29.11.2018. u Sarajevu a svečanost dodjele nagrada održana je u Narodnom pozorištu.

 

Medis Awards priznanja su tijekom pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu, jer prepoznaju i nagrađujunajbolje liječnike i farmaceute srednje i jugoistočne Europe. Za nagradu su ove godine konkurirali liječnici i farmaceuti koji su svoja stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom utjecaja 1,5.Na ovogodišnji međunarodni natječaj svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 liječnika i farmaceuta iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore,Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije u kategorijama:

 • intenzivna medicina i anesteziologija,
 • gastroenterologija,
 • ginekologija,
 • reumatologija,
 • neurologija,
 • oftalmologija,
 • pedijatrija,
 • pulmologija i alergologija,
 • farmacija.

Među prijavljenim istraživačkim radovima koji donose dijagnostičke metode i novosti u liječenju na 9 terapijskih područja,međunarodni žiri pod vodstvom uglednoga slovenskog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izabrao je 18 finalista.

 

Sve prihvaćene stručne radove ocjenjuje i bira nezavisni međunarodni žiri:

 • iz Slovenije prof. dr. Matija Tomšič (predsjednik žirija) i prof. dr. Barbara Cvenkel (oftalmologija),
 • iz Austrije prof. dr. Reinhold Kerbl (pedijatrija),
 • iz Bosne i Hercegovine prof. dr. Milenko Bevanda (gastroenterologija),
 • iz Hrvatske prof. dr. Branimir Anić (reumatologija) i prof. dr. Nenad Karanović (intenzivna medicina i anesteziologija),
 • iz Mađarske prof. dr. Nándor Ács (ginekologija),
 • iz Makedonije prof. dr. Sašo Stojčev (neurologija),
 • iz Srbije prof. dr. Ivan Stanković (farmacija) i prof. dr. Branimir Nestorović (pulmologija s alergologijom).

 

Inicijator međunarodnoganatječaja International Medis Awards je društvo Medis, u kojem su 2013. godina, povodom proslave za četvrtinu stoljeća postojanja, donijeli odluku da će poticati i nagrađivati odlične pojedince koji svojim znanstveno-istraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice dosada poznatoga u medicini i farmaciji.

 

 »Nakon 25 godina uspješnog poslovanja na području medicine i farmacije zaključili smo da postoji puno izvrsnih istraživačkih priča koje pišu liječnici i farmaceuti. Njihova znanstvena dostignuća priznata su  i cijenjena u inozemstvu,a u našem društvu ostaju manje vidljiva i prepoznatljiva. Uvjereni smo da zaslužuju posebno priznanje, jer znatno utječu na razvoj dijagnostike i liječenja. Zato sam danas osobito ponosan jer mogu sudjelovati u proglašenju finalista i pobjednika International Medis Awards 2018.«, naglasio je predsjednik Upravnog odbora Medisa Tone Strnad, mr. ph.

Ovogodišnji pobjednici dokazuju da ih, usprkos geografske raspršenosti i različitih medicinskih područja vode slični motivi, predanost i misija. Povezuje ih također klinička svakodnevica u kojoj pred sobom imaju pacijente koji traže njihovu pomoć. Finalisti International Medis Awards pomažu pacijentima u svojim ordinacijama ali se ujedno prihvaćaju i istraživačkog rada – uvjereni da će za pacijente naći bolje i prihvatljivije metode dijagnosticiranja i učinkovitije liječenje te im omogućiti bolji život.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.