Na tisuće liječnika zaposlenih u javnom zdravstvu podižu tužbe protiv države


Mr. sc. Renata Čulinović-Čaić, dr. med.,

Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 6.12.2018.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Na tisuće liječnika zaposlenih u javnom zdravstvu podižu tužbe protiv države

Posljednjeg dana mjeseca studenog liječnici zaposleni u javnom zdravstvu, podigli su blizu 500 tužbi te ih je sada u postupku gotovo 3900 a riječ je o zakidanju u obračunu plaća.

 

„Poč­nem li, primjerice, 21. u mjesecu operaciju i ona traje 4 sata, prvi sat mi plate kao redovni sat sa svim dodacima, a ostala tri sata bez do­dataka. Imamo paradoksalni sustav koji ne prepo­znaje dnevno prekovremene sate već se prekovremeni rad počne  obračunavati tek kada ispunimo mjesečnu satnicu“ -  opisuje nelogičnost i abnormalnosti javnog zdravstva dr. Renata Čulinović -Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata i sama liječnica kirurginja, zaposlena u javnoj županijskoj bolnici u Čakovcu. (Izvor: intervju u Večernjem listu 20181201)

 

Početkom  ove 2018. godine, liječnici su Mini­starstvu zdravstva predlagali i tražili primjenu pravilnog obračuna prekovremenih sati. No od ministra Kujundžića je stigla odbijenica. Obrazloženje je da je postojeći obračun  u skladu s Kolektivnim ugovorom i da je to zajednički  stav 4 ministarstva koje ta problematika uključuje: ministarstava zdravstva, rada, uprave i financi­ja uz  konzultacije s pravnim stručnjakom.

 

Podsjetimo, u prosinca 2013. godine po­stignut je Kolektivni ugovor za zdrav­stvo, koji uključuje sve profesije  u djelatnosti zdravstva. Tada nije udovoljeno liječnicima koji su tražili zaseban kolektivni ugovor koji bi bio prilagođen specifičnostima liječničke struke.

 

Te iste 2013. godine Hrvatska je postala članica EU što je pridonijelo odljevu zdravstvenih djelatnika. Sada hrvatskom javnom zdravstvu  nedostaje osoblja  pa kad liječnici ne bi stalno radi­li prekovremeno, više od 48 sati tjedno, javni zdravstveni sustav ne bi mogao funkcionirati. No premda velik dio njih odrađuje značajan broj prekovremenih sati, te sate im obračunavaju po nižoj cijeni od redovnih radnih sati, zato što na njih ne obračunavaju dodatke za otežane uvjete rada i odgovornost za živo­te pacijenata.

 

Stoga liječnici zaposleni u javnom zdravstvu učestalo podižu tužbe a Liječnički sindikat (HLS) svojim članovima pokriva i sudske troškove.

 

Prema podacima HLS-a, krajem mjeseca studenoga 2018. u postupku je gotovo 3900 tužbi.

 

Od ukupnog broja tužbi:

  • donijeto je već nekoliko stotina prvostupanjskih presuda i sve su u korist liječnika-tužitelja,
  • donijeto je i više od stotinu drugostupanjskih odluka koje su u 98 %  slučajeva u korist liječnika-tužitelja,
  • KBC Osijek je prvi javno-zdravstveni poslodavac koji je već nekim liječnicima-tužiteljima isplatio pravomoćne presude,
  • dok je drugi dio pravomoćnih presuda KBC Osijek uputio na reviziju Vrhovnom sudu.

 

U Liječničkom sindikatu vjeruju da će svi tužitelji-liječnici dobiti sporove a potvrda za to im je stav Vrhovnog suda prema sličnim tužbama pravosudnih policajaca. Nai­me, 2014. godine, Vrhovni je sud prilikom revizije odlučio u korist pravosud­nih policajaca koji su podnosili masovne tužbe zbog neadekvatno plaćenog prekovremenog rada, pa je Vrhovni sud presudio da imaju pravo na do­datak na posebne uvjete rada i kad rade prekovremeno i u redovnoj satnici te da se za sve slične pred­mete primjenjuje taj stav. I Ustavni sud se nakon toga izjasnio da treba primjenji­vati tu odluku Vrhovnog suda.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.