*HUMP: obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja - pravno gledanje


Autor/Izvor: Priopćenje za medije 20190113

Objavljeno: 15.01.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

*HUMP: obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja - pravno gledanje

Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP) okuplja pravnike i zdravstvene radnike u cilju institucionalizacije medicinskog prava te edukacija svih relevantnih čimbenika u sustavu zdravstva

 

Potaknuti nedavnim događajima vezanim za smrt dječaka iz Metkovića, velikim interesom javnosti i  djelovanjem,a poglavito izjavama u javnosti nadležnih institucija, jučerašnjim se Priopćenjem oglasila i Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP).

 

„Kao udruga  koja  okuplja pravnike i zdravstvene radnike svih specijalnosti kojoj je primarni interes institucionalizacija medicinskog prava te edukacija svih relevantnih čimbenika u sustavu zdravstva o specifičnosti instituta medicinskog prava, a što za posljedicu treba imati snalaženje u kompleksnosti medicinske greške i odgovornosti zdravstvenog radnika,uz izraze iskrene  sućuti obitelji preminulog djeteta iznosimo sljedeće:

 

  • zabrinuti smo nizom grešaka u postupanju tj. manjkavom interpretacijom i shvaćanjima pojedinih čimbenika u procesu objektivnog utvrđivanja  okolnosti liječenja preminulog dječaka iz Metkoviću
  • zabrinuti smo  nesnalaženjem pojedinih subjekata definiranih kao nadležnih, a što se odnosi na neadekvatno, preuranjeno ili nepravovremeno uključivanje i obavještavanje javnosti oko pojedinih bitnih činjenica, kao i nekonzistentan pristup u ocjeni djelovanja sustava, liječnika i organizacije zdravstvene zaštite u predmetnom slučaju.

 

Da bi se mogla objektivno ocijeniti„greška“ odnosno postupanje u predmetnom događaju, pri utvrđivanju objektivne stvarnosti i činjeničnog stanja sve uključene institucije i osobe moraju izaći iz okvira vlastitog predstavljanja odnosno percipiranja  smisla odgovornosti, liječničke greške, stručnih propusta ili nesavjesnog postupanja.

 

Naime, pravno gledano obilježja kaznenog djela nesavjesnog liječenja obuhvaćaju sve navedeno, a kompleksnost samog kaznenog djela nalaže potrebu uzimanja u obzir niza parametra:

  • koji osim postupanja zdravstvenog radnika obuhvaćaju i
  • prostorno određenje počinjenja radnje i
  • vremensko određenje počinjenja radnje koje se kao takva može definirati kao kazneno djelo.

 

Stoga baratanje u javnosti pojmovima poput:

  • propusta,
  • pogreške,
  • krivnje ili
  • nesavjesnog postupnja

nije dobro ako potekne od onih koji nisu nadležni  ni sposobni vrednovati i karakterizirati, a niti shvatiti težinu, obim i sadržaj  pravno-teorijskog pojma nesavjesnog liječenja.“ -  priopćenje potisuje    predsjednik HUMP-a  Miran Cvitković, dr.med. specijalist pedijatar, subspecijalist intenzivne medicine.

 

 

 

* Hrvatska udruga za medicinsko pravo (HUMP) okuplja  pravnike i zdravstvene radnike  u cilju institucionalizacije medicinskog prava te edukacija svih relevantnih čimbenika u sustavu zdravstva. Predsjednik HUMP-a  je Miran Cvitković, liječnik pedijatar,  subspecijalist intenzivne medicine.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.