Multidisciplinarno liječenje upal. reumatskih bolesti trudnica i žena koje planiraju trudnoću


Autor/Izvor: Priopćenje 20190118

Objavljeno: 21.01.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Multidisciplinarno liječenje upal. reumatskih bolesti trudnica i žena koje planiraju trudnoću

Panel će se održati 23. 01.2019. (srijeda) u 10.30 sati, Hrvatski liječnički zbor (HLZ), Šubićeva ul. 9 mala dvorana A

 

Dosad su pacijentice s upalnim reumatskim bolestima - za vrijeme trudnoće i dojenja - morale prekidati različite oblike terapije, a biološka terapija nije dolazila ni u obzir. Zahvaljujući novim saznanjima, danas s adekvatnom biološkom terapijom trudnice mogu bez straha normalno iznijeti svoju trudnoću, a kasnije i dojiti.

 

Pružiti pacijenticama u reproduktivnoj dobi jasnu informaciju o važnosti planiranja trudnoće, unatoč upalnoj reumatskoj bolesti, te o kontroli osnovne bolesti u trudnoći te u postporođajnom razdoblju -  cilj je multidisciplinarnog tima, koji čine liječnici obiteljske medicine, reumatologije, fizijatrije i ginekologije.

 

Po prvi će se put predstaviti multidisciplinarni pristup liječenju upalnih reumatskih bolesti kod žena u reproduktivnoj dobi na panelu koji će se održati  u srijedu, 23. 01.2019.  u 10.30 sati u

HLZ, Šubićeva ul. 9 (mala dvorana A)

 

Organizatori panela »Prvi multidisciplinarni pristup liječenju upalnih reumatskih bolesti kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću«:

  • Globalni savez za mišićno-koštane bolesti,
  • Desetljeća kostiju i zglobova 2010 – 2020.
  • Hrvatskog reumatološkog društva/HLZ


O važnosti pravovremene komunikacije s pacijenticama, radu multidisciplinarnog tima, praćenju stanja bolesti kod mladih žena s upalnim reumatskim bolestima te mogućnosti liječenja u vrijeme trudnoće i dojenja govorit će:

 

  • prof. dr. sc. Jadranka Morović-Vergles, dr. med. specijalist internist, uže specijalnosti iz reumatologije, alergologije i kliničke imunologije,  Zavod za kliničku imunologiju, alergologiju i reumatologiju Klinike za unutarnje bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, KB Dubrava
  • prof.  dr. sc. Snježana Škrablin, dr. med specijalist ginekologije i opstetricije, uže specijalnosti fetalne medicine, opstetricije i humane medicine, Zavod za perinatalnu medicinu, KBC Zagreb, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu pacijentice s upalnim reumatskim bolestima – majka i trudnica na terapiji podijelit će svoja osobna iskustva. 

 

Cilj je panela ukazati na važnost liječenja upalnih reumatskih bolesti u žena reproduktivne dobi te važnost pružanja istovjetnih informacija od strane svih liječnika i medicinskih sestara različitih specijalnosti.

 

 

 

*UPALNE REUMATSKE BOLESTI – reumatoidni artritis, spondiloartritis, sustavni eritemski lupus, sustavna skleroza, antifosfolipidni sindrom, Sjogrenosim sindrom, vaskulitis i druge upalne reumatske bolesti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.