Na Jordanovcu novo kazneno djelo prisila prema zdr. radniku


Autor/Izvor: Priopćenje 20190125

Objavljeno: 28.01.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Na Jordanovcu novo kazneno djelo prisila prema zdr. radniku

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) dala je svoj doprinos usvajanju izmjena Kaznenog zakona na način da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu. 

 

Zakonske izmjene stupile su na snagu 04.01.2019. (Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona) i to na način da je dodano novo kazneno djelo: „Prisila prema zdravstvenom radniku“.

 

U petak 25.siječnja, nešto prije 10 sati, u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, dogodio se novi napad na medicinske sestre i liječnike te imovinu bolnice uz prijetnju ubojstvom.

Ovaj slučaj nasilja nad medicinskim sestrama još jednom potvrđuje zabrinjavajuće podatke o nasilju,  iz istraživanja koje je HKMS provela u svibnju 2018. godine.

  • Čak 89% medicinskih sestara je doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu,
  • a 95% glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini,
  • više 50% zdravstvenih ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24,
  • dok 9%  ustanova ima ovu službu samo tijekom noći.

 

„Fizičko i verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima postalo je gotovo uobičajeno, a kako su  medicinske sestre prve u kontaktu s pacijentima, prve su i izložene njihovom nezadovoljstvu i agresiji. Komora medicinskih sestara kontinuirano ukazuje na ovaj ogroman problem i nužnost njegovog sustavnog rješavanja.

 

Bilo kakav oblik prijetnji i napada na medicinske sestre smatramo teško zabrinjavajućim. Stoga, apeliramo na poslodavce da u zdravstvenim ustanovama osiguraju odgovarajuće mjere osiguranja kako bi se medicinskim sestrama te drugim zdravstvenim djelatnicima, kao i samim pacijentima, osigurala nužna razina sigurnosti na radnom mjestu“,

 

Nadamo se da će se poslodavci pokrenuti i učiniti što je potrebno kako bi se spriječilo da ubuduće uopće dođe do ovakvih situacija u zdravstvenim ustanovama“,- navodi u Priopćenju 20190125  dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.