KBC Split: nastavak energetske obnove čija prva faza bila 2017


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 14.02.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

KBC Split: nastavak energetske obnove čija prva faza bila 2017

Uspješno se obnavljaju zgrade u koje nije ulagano desetljećima

 

Nakon što je u 2017. izvršena rekonstrukcija kotlovnice i promjena energenata, splitski KBC sredinom ožujka 2019. očekuje nastavak radova na energetskoj obnovi. Grad Split u međuvremenu je ustupio vlasništvo zemljišta bolnice KBC-u te su osigurani uvjeti za drugu fazu projekta.

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja (MGIPU)  nastavlja provoditi projekte energetske obnove kroz dva modela.

  • Jedan je kroz EU fondove iz kojih je predviđeno 2,3 milijarde kuna, odnosno pet milijardi kuna uz sudjelovanje države.
  • Drugi je ESCO model ugovaranja energetske usluge za javni sektor koji je primijenjen u KBC Split, a po kojem ne nastaje povećanje proračunskog zaduženja jer privatna tvrtka izvođač radova ulaže svoja sredstva te ulaganja vraća iz ušteda koje jamči da će se postići u razdoblju od 14 godina nakon završetka projekta.

 

U Splitu slijedi energetska obnova Klinike za plućne bolesti KBC-a Split u sklopu koje će se:

  • izraditi toplinska fasada,
  • postaviti nova vanjska PVC stolarija,  
  • postaviti novi slojevi toplinske i hidroizolacije ravnih krovova.
  • rekonstruirat će se termotehnički sustav,
  • rekonstruirat će se i sustav unutarnje rasvjete
  • a cijeli KBC  Split će biti priključen na plinsku distributivnu mrežu.

 

Nakon radova, predviđena godišnja uštedana energentima bit će oko 1,1 milijun kuna.

 

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u prošloj se godini fokusiralo na rješavanje stambenog pitanja za mlade, ali i realizaciju projekata energetske obnove. Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života, ali i štedi novac, kako gradovima i općinama, tako i svim građanima.

„Cilj nam je maksimalno iskoristiti sredstava iz fondova EU. Prošle godine isplaćeno je 60% posto više sredstava nego je to bilo predviđeno planom. To je dokaz da se može povlačiti novac iz EU fondova ako su prethodno dobro pripremljeni projekti“ - istaknuo je u srijedu, 13. 02.2019.- ministar Predrag Štromar prilikom posjeta 'Firulama'.

 

On je istaknuo da je u obnovu splitskog KNC-a uloženo 140 milijuna kuna te da se u zgrade javnog sektora dugo nije ulagalo, još od 80-ih godina, a aktualne energetske obnove rade se i u svrhu štednje, ali u svrhu same obnove kako bi djelatnici i pacijenti imali što bolje uvjete

 

Ministar Štromar je zgradu splitskog KBC-a obišao  u pratnji Blaženka Bobana, župana splitsko-dalmatinskog, Andre Krstulovića Opare, gradonačelnika Splita, Julija Meštrovića, ravnatelja KBC-a Split te Graciana Rudana iz tvrtke Esco Energy koja je bila pružatelj energetske usluge na projektu.

 

„Potpisivanje ugovora o energetskoj obnovi velik je dan za KBC. Velika je razlika raditi u energetski obnovljenim prostorima. Uz uvođenje plina koji će donijeti uštede od oko 50%, obnova Klinike za plućne bolesti donijet će nam uštede od oko 30%. To su strateški projekti za KBC.“ – istaknuo je ravnatelj Meštrović.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.