15 godina Mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda


Autor/Izvor: priopćenje za medije 20190301

Objavljeno: 1.03.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

15 godina Mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda

Od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj je 2017. umrlo 23 504 osobe. Uzrok većine tih smrti upravo je akutni infarkt miokarda (srčani udar).

 

Prije 15 godina u nekim je hrvatskim bolnicama smrtnost pri akutnom infarktu miokarda (srčani udar) dosezala oko 20 %. Danas, se smrtnost smanjila na 4 - 7 %,  zahvaljujući „Mreži intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda“ te se izjednačila s rezultatima liječenja u najrazvijenijim europskim zemljama.

 

„Početkom 2000. godine u stručnoj kardiološkoj zajednici postalo je jasno da je pri srčanom udaru hitno mehaničko otvaranje (tzv. perkutana koronarna intervencija (PCI) najbolja postojeća metoda liječenja. PCI metoda se sastoji  od:

  • koronarografije i identifikacije koronarnog začepljenja ili suženja odgovornoga za nastanak srčanog udara
  • te mehaničkog otvaranja koronarne arterije.

 

Takvim pristupom, uz ostalu pripadajuću terapiju , koja se sastoji od lijekova i intenzivnog praćenja bolesnika,bitno se smanjuje bolnička i kasnija smrtnost bolesnika. Pored medicinske dobrobiti tu je i dugoročna ušteda u liječenju i praćenju bolesnika nakon infarkta miokarda“, naglasio je prof. dr. sc. Zdravko Babić, dr. med., predsjednik Radne skupine za akutni koronarni sindrom Hrvatskoga kardiološkog društva na obilježavanju 15. godišnjice Hrvatske mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda. Događanje je održano 28.02.2019. u prostorijama Zaklade „Hrvatska kuća srca“ a  organizator je Hrvatsko kardiološko društvo.

 

Nakon prvotnih pozitivnih iskustava u inovativnom liječenju i europskih smjernica za dijagnostiku i liječenje akutnog infarkta miokarda koje intervencijsko liječenje proglašava zlatnim standardom, Hrvatsko kardiološko društvo osniva Radnu skupinu za akutni koronarni sindrom i predlaže Ministarstvu zdravstva pokretanje pilot-projekta uvođenja primarne perkutane intervencije u liječenju akutnog infarkta miokarda za šire područje Zagreba, s perspektivom njegove buduće primjene u cijelojzemlji.

 

„Sredinom 2005. godine odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatska mreža intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda uvedena je u sustav zdravstvene zaštite. Rezultati već prve faze ove mreže međunarodno su prepoznati te unatoč nižem bruto nacionalnom dohotku u odnosu na zemlje s kojima se uspoređuje, s 400 do 600 hitnih intervencija na milijun stanovnika i mrežom koja pokriva 75 % populacije, naša se zemlja u to vrijeme svrstava među zemlje s najbolje organiziranim liječenjem akutnog STEMI u Europi i svijetu.Napretkom Hrvatske mreže broj takvih intervencija raste na više od 600 na milijun stanovnika, čime se i danas nalazimo uz bok najrazvijenijim zemljama svijeta“, istaknuo je akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva.

 

„Današnji događaj je mnogo više od samog obilježavanja 15. godišnjica projekta „Hrvatske mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda“. Upravo zahvaljujući mreži intervencijskog liječenja spašeno je tisuće i tisuće života bolesnika akutnog infarkta miokarda. Koristim ovu prigodu da u ime Ministarstva zdravstva i svoje osobno čestitam i izrazim veliku zahvalnost i ponos za njihove uspjehe i predanost radu svima  koji su kroz protekle godine bili zaslužni za nastanak i održavanje ovog projekta.“  - izjavio je ministar zdravstva  prof.dr.sc. Milan Kujundžić,

 

U povodu obilježavanja 15. obljetnice Mreže dodijeljene su zahvalnice Hrvatskoga kardiološkog društva zaslužnima za uspjeh Hrvatske mreže hitnog liječenja infarkta miokarda:

  • prof.dr.sc. Andrija Hebrang, dr. med.,
  • prof.dr. sc. Šime Mihatov, dr. med.,
  • prof.dr.sc. Vjeran Nikolić Heitzler, dr.med.,
  • prof.dr. sc. Maja Strozzi, dr. med.,
  • prim.dr. sc. Željko Plazonić, dr. med.

 

 Projekt „Hrvatska mreža intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda“ je jedno od najvećih postignuća suvremene hrvatske kardiologije, ali i medicine općenito. Posljednjih desetak godina smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj smanjila se za oko 10%, čemu je zasigurno pridonijela i Mreža intervencijskog liječenja akutnoga infarkta miokarda. Projekt Mreže je je u kontinuiranoj nadogradnji, u liječenje se uvode :

  • nove generacije stentova (žilnih potpornica),
  • novi učinkovitiji lijekovi,
  • novi postupnici, koji dodatno unapređuju kvalitetu i učinkovitost liječenja bolesnika.

 

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.