Praznik rada i talijanski socioekonomski eksperiment s dohotkom


Autor/Izvor: Silvije Tomašević, Večernji list 20190308

Objavljeno: 30.04.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Praznik rada i talijanski socioekonomski eksperiment s dohotkom

U srijedu 06. 03. 2019. startao je u Italiji veliki socioekonomski eksperiment „projekt građanskog dohotka“. To je važno predizborno obećanje namijenjeno onim Talijanima koji živi na rubu siromaštva a takvih je prema podacima,  8% populacije  ili 5 milijuna građana.

 

Talijanska žuto-zelena vlada premijera Giuseppea Contea i dvojice potpredsjednika čelnika Pokreta 5 zvijezda (M5s) Luigija Di Maia i Lige Mattea Salvinija predvidjela je u proračunu za 2019. godinu oko 6 milijardi eura za „projekt građanskog dohotka“.

 

Postupak predaje zahtjeva za dobivanje građanskog dohotka je krenuo 06.03.2019. a očekuje se da će prve isplate biti već u svibnju. Zahtjev se može predati osobno na šalterima poštanskih ureda i  drugdje te elek­troničkim putem.

 

Tko ima pravo zatražiti gra­đanski dohodak?

Kriterij je ISEE niži od 9.360 eura godišnje za samca ili ISEE niži od 12.000 eura godišnje za dvočlanu obitelj itd. ISEE je kratica za in­strument kojim se mjeri ekonom­ska situacija obitelji, a u što ulazi:

 • dohodak (mora se računati dohodak svih osoba koje žive pod istim krovom),
 • imovina (nekretnine i pokretnine),
 • broj članova obite­lji.

Mjesečni iznos  građanskog dohotka je:

 • za samca = 650-780 eura (temeljni građan­ski dohodak je 500 eura + 150 eura kao pripomoć u plaćanju stambenog kredita ili  280 eura kao pripomoć u plaćanju najma stana).
 • za peteročlanu obitelj u kojoj su  3 odrasle osobe i 2 ma­loljetnika = 1.330 eura.

Novac će primateljima građanskog dohotka stizati na posebnu kreditnu karticu koju će izdati pošta i s nje će se moći plaćati trgovini za kupnju hrane, komunalnim poduzećima za plaća­nje režija i slične nužne životne potrepštine. Podizanje gotovine je  limitirano na 100 eura mjesečno a karticom se neće moći plaćati, primjerice, igre na sreću.

 

Za one koji bi pokušali dobiti građanski dohodak prijevarama, predviđena je zatvorska kazna  do 6 godina zatvora. Svi tražitelji građanskog dohotka (nezaposleni) morat će unaprijed potpisati UGOVORU O RADU I O KVALIFIKACIJI kojim se obvezuju da će prihvatiti ponuđeno im radno mjesto ili prihvatiti prekvalifikaciju (u suprotnome gube građanski do­hodak).

Prema Ugovoru, primatelj građanskog dohotka mora najkasnije u roku od 18 mjeseci prihvatiti ponuđeni posao ili će izgubiti pravo na primanje tog novca . Pravila su postavljena tako da se ne isplati odugovlačiti, bolje je što prije prihvatiti ponuđeni posao:

 • u prvih 6 mjeseci treba pri­hvatiti posao u radijusu od 100 kilometra od svog boravka,
 • od 6. do 12. mjeseca mora prihvatiti posao u radijusu od 250 kilometara od mjesta boravka,
 • a poslije godinu dana primanja građanskog dohotka mora prihvatiti posao ponuđen mu na cijelom talijanskom teritoriju.

Sastavni dio „projekta građanskog dohotka“ je i zapošljavanje na­vigatora. To su posebni tražitelji posla koji pomažu pronaći radno mjesto za primatelje građanskog dohotka. To znači da će dobiti posao da drugima traže posao. Bit će zaposleno 6.000 navigatora. Navigatori su, zapravo, jedine osobe koje će sigurno dobiti stalno radno mjesto s pokretanjem „projekta građanskog dohot­ka“.

 

„Projekt građanskog dohotka“ za koji talijanska vlada izdvaja 6 milijardi eura za pomoć najsiromašnijima je  javna politika o kojoj govori velik dio Europe a naravno i talijanska javnost.  Već na samom početku mnogo je kritika:

 • Upražnjenih radnih mjesta ima, po­sebno na sjeveru Italije, ali te poslove nitko ne želi raditi. Hoće li, primje­rice, fakultetski obrazovana osoba s juga Italije otići raditi na sjever kao zidar ili dizaličar? Ni je­dan posao nije nedostojan, ali zašto se onda studiralo?
 • Talijansko gos­podarstvo ušlo je po­novno u recesiju. Mnogi drže da je država trebala interveni­rati smanjivanjem poreza tvrtkama kako bi one otvarale nova radna mje­sta. Jer, ako poduzetnici ne otvaraju radna mjesta, ni „navigatori“ neće moći naći posao za nezaposlene primatelje građanskog dohotka.
 • Većina Talija­na drži kako je potrebno učiniti nešto za pomoć siromašnima, ali isto tako mnogi, posebno na sjeveru zemlje, drže kako je „projekt građanskog dohotka“  ustvari zajamčena  pla­ća za nerad, a posljedice će snositi, kao i uvijek, oni koji rade i nalaze se u tzv. srednjem sloju.
 • Stječe se dojam kako talijanska vlada pitanje nezaposlenosti liječi krivim lijekom. Zasad je jedino sigurno da će je u sklopu „projekta građanskog dohotka“  posao/stalno radno mjesto dobiti 6.000 navigatori. A koliko će radnih mjesta  za nezaposlene primatelje građanskog dohotka, navigatori pronaći, to će se tek vidjeti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.