*Dan borbe protiv depresije: novi lijek SPRAVATO kao sprej za nos


Autor/Izvor: FDA

Objavljeno: 30.09.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan borbe protiv depresije: novi lijek SPRAVATO kao sprej za nos

Za liječenje teških oblika de­presije, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je novi lijek, u formi spreja za nos. Lijeku, naziva Spravato, temeljni je sastojak esketamin, derivat anestetika ketamina te će njegovo korištenje biti do­pušteno zasad za pacijente kod kojih se depresija nije poboljšala nakon liječenja najmanje dvjema antidepresivnim terapijama.

 

Takvi se pacijenti smatraju rezistentnima na liječenje i kandidati su za ovaj novi lijek koji će se davati pod nadzorom medicinskog osoblja i koji je prvi lijek s esketaminom ikad odobren.

 

Nakon upotrebe lijeka medicinsko osoblje će procijeniti je li i kada pacijent spreman za otpust iz zdravstvene ustanove, objašnjeno je iz FDA-e, a dosad provedene studije pokazale su njegovu veliku učinkovitost u liječenju teške depresije,

 

 

*Europski dan borbe protiv depresije (European Depression Day)

obilježava se 1. listopada na inicijativu i u organizaciji Europskog udruženja za borbu protiv depresije (European Depression Association EDA). Svrha je ove inicijative usmjeravanje pozornosti na rastući problem depresije i razumijevanje opterećenja koje depresija donosi u živote ljudi kao i borba protiv stigme i diskriminacije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.