Znanstvenice Jasprica, Alilović i Keser - hrvatska inovacija za svjetsko tržište


Autor/Izvor: Xellia Pharmaceuticals

Objavljeno: 14.03.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Znanstvenice Jasprica, Alilović i Keser - hrvatska inovacija za svjetsko tržište

Projekt je trajao više od 5 godina. Rezultat je vankomicin infuzija, hrvatska inovacija za svjetsko trži­šte a nositeljice pate­nata su naše znanstvenice dr. sc. Ivona Jasprica, Katarina Alilović i Sabina Keser.

 

Tri znanstvenice iz Zagreba, vodile su tim u koji je u različitim fazama bilo uključeno 150 stručnjaka iz Europe i SAD-a. Oni su u zagrebačkom Centru za istraživanje i razvoj u sastavu tvrtke Xellia Pharmaceuti­cals osmislili inovativna verzija antibiotika za li­ječenje teških infekcija. Riječ je o:

  • vankomicinu u obliku infuzije koji ima stabilnost čak 16 mjeseci na sobnoj tempera­turi
  • taj lijek je dosad bio dostupan kao  vankomicinu u obliku praha, a imao je stabilnost do 24 sata na sobnoj temperaturi.

Ova inovacija stoga ima dvije značajne prednosti:

  • uštedu u vremenu potrebnom za njegovu pri­premu (iz praha u oblik infuzije). Van­komicin u infuziji je odmah spreman za upotrebu što je posebno važno kada je lijek brzo potreban u  hitnim situacijama
  • te se ujedno  smanjuje i mogućnost pogre­šaka pri pripremi lijeka.

Nova verzija vankomicina u obliku infuzije, dobila je odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

 

Ovaj oblik vankomicina (infuzija),  trenutačno se proizvodi u Danskoj i Švicarskoj te su prve pošiljke već poslane u Sjedinjene Američke Države.

 

Pri­mjena lijeka u SAD-u očekuje se u travnju 2019., a plan je da će se tamo također pokrenuti i njegova pro­izvodnja. U pripremi je i pri­java za odobrenje Europske agen­cije za lijekove (EMA) po kojem bi ovaj oblik lijeka postao dostupan i na europskom tržištu. Nakon te procedure, odnosno po odobrenju EMA-e, ovaj bi lijek mogao postati dostupan i u Hrvatskoj.

 

Inače je vankomicin u upotrebi od 50-ih godina proš­log stoljeća te je do danas, važna terapeutska opcija za liječenje niza ozbiljnih infekcija:

  • primjerice MRSA-e, opasne bolničke bakterije, kod oboljelih svih dobi,
  • potom u  prevenciji infek­cije srca kod pacijenata koji idu na neki kardiokirurški zahvat itd

 „Ponosni smo što su naše zna­nje, stručnost, spremnost na iza­zove i neuništivi optimizam urodi­li otkrićem koje će dati ovako veliki doprinos liječenju pacijenata. Ovim uspjehom Zagreb je potvrdio svoj status jednog od svjetskih centara u kojima postoji integrirana ekspertiza potrebna za cjelokupno istraživanje i razvoj novog lijeka.“ – izjavio je  dr. sc. Aleksandar Danilovski, pred­sjednik uprave Xellia Pharmaceuticalsa u Hrvatskoj u priopćenju te kompanije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.