*Dan Hitne: priznanje pacijenata hitnjacima J. Ranza i P. Vuceliću


Autor/Izvor: Hina

Objavljeno: 29.04.2019.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*Dan Hitne: priznanje pacijenata hitnjacima J. Ranza i P. Vuceliću

„Jako se ponosim našim "hitnjacima" koje su pacijenti izabrali za najboljeg liječnika/-cu i najboljeg medicinskog tehničara/sestru u cjelokupnom zdravstvenom sustavu Hrvatske“ – komentirala je izbor najboljih zdravstvenih djelatnika Hrvatske, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Hrvatske, dr. Maja Gr­ba-Bujević.

 

Početkom veljače, Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) je  trinaestu godinu zaredom, dodijelila zahvalnice za najliječnika i najsestru-tehničara. Za 2018. godinu su najboljima proglašeni:

  •  Jelena Ranza, liječnica i voditeljica hitne medicinske pomoći u Solinu
  • Perica Vucelić, medicinski tehničar u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Na prigodnoj svečanosti, predsjednik UHP-a Marijo Drlje rekao je kako se Udruga na taj način želi zahvaliti i odati priznanje zdravstvenim djelatnicima koji rade na dobrobit svih oboljelih a državni tajnik iz Ministarstva zdravstva Željko Plazonić, pohvalio je hrvatske "hitnjake" da su dobro uvježbani timovi koji po brzini intervencije spadaju među najbolje u Europi unatoč visokoj razini stresa koja proizlazi iz same prirode posla u hitnoj službi.

 

Najbolja hrvatska liječn(k)ica Jelena Ranza

Cijeli je svoj 29-godišnji radni vijek provela u „Hitnoj“. Prvo je 24 godine radila kao voditeljica hitne pomoći u Trogiru a posljednjih je 5 godina voditeljica hitne medicinske pomoći u Solinu i Muću.  Iskusila je rad u zemaljskoj, morskoj i helikoptereskoj hitnoj službi, gdje i dalje leti tijekom ljetnih mjeseci.  Počašćena je priznanjem koje su joj dodijelili pacijenti i  ponosno što je  zamijećen trud koji je ulagala tijekom  gotovo 3 desetljeća rada u toj zahtjevnoj službi.

 

"Hitna medicinska služba značajno je napredovala od vremena kada sam ja počela raditi 1991. u hitnoj u Trogiru. Tada smo imali samo 2 jakne, tako da je jedan od troje članova tima uvijek morao nositi svoju civilnu jaknu. Danas u svakom vozilu i ambulanti imamo defibrilator, oprema je standardizirana, imamo medicinska vozila i uniforme, te edukaciju, kao i specijalizaciju iz hitne medicine", kazala je dr. Ranza.

 

Najbolji hrvatski medicinski tehničar Perica Vucelić

Član je tima Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije te pomoćnik ravnatelja za kvalitetu. Vucelića se uz rad ško­lovao, završio višu školu, diplo­mirao menadžment, prošao niz edukacija, pa i onu za nacional­nog instruktora hitne medicine. U 16 godina rada u hitnoj, prošao je svašta, a njegovu stručnost i smirenost u poslu prepoznaju svi.

 

„Imao sam slučaj u kojem smo spašavali dječaka kojemu je noga zapela u liftu koji je krenuo. Ono što smo zatekli nije bilo ohrabrujuće, no danas je taj dečko sportaš, igra ru­komet. To nam je najveća nagrada i zahvala. Kao i kada dođemo na reanimaciju pa se jako dugo trudimo vratiti čovjeka u ritam spojiv sa životom. I kada smo već na izmaku snaga a to se dogodi, osjećaj je neopisiv, taj adrenalin i te pozitivne osjećaje nemoguće je opisati. I kada vidim danas djeda kojega smo tako spasili da se igra s unucima u parku, preplavi me osjećaj sreće i zadovoljstva“ - kaže Perica Vucelić i nastavlja:

 

„Nagrada za najboljeg medicinskog tehniča­ra koju dodjeljuju pacijenti jako mi je važna, čak i važnija od nagrade struke jer smo, zapravo, pacijen­tima najodgovorniji za svoj rad. Cilj nam je u svakodnevnom radu poboljšati kvalitetu usluge pacijentima. Ona je i sada na visokoj razini, ali svaki pravi 'hitnjak' to želi poboljšavati", rekao je Vucelić i naglasio kako je ovo priznanje i svim njegovim kolegama u izvanbolničkoj hitnoj službi, jer pojedinac u sustavu hitne medicine ništa ne može napraviti sam, bez timskog rada i potpore drugih. (Izvor: Hina,Večernji list 20190209)

 

 

*NACIONALNI DAN HITNE MEDICINSKE SLUŽBE

obilježava se svake godine 30. travnja a po odluci Hrvatskog sabora. Time se nastoji senzibilizirati javnost o važnosti i specifičnosti ove iznimno odgovorne i teške djelatnosti te potaknuti građane da ispravnim postupcima pozivanja hitne službe doprinesu boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.