U bjelovarskom muzeju čuvaju uskrsnu pisanicu iz 15. stoljeća


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 9.04.2020.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

U bjelovarskom muzeju čuvaju uskrsnu pisanicu iz 15. stoljeća

Na području Bjelovara, u Gudovcu, pronađena je najstarija hrvatska pisanica koja je trenutačno izložena u Gradskom muzeju Bjelovar. Datira iz vremena vladavine hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina u 2. polovici 15. stoljeća.

 

Najstarija hrvatska pisanica je površine kokošjeg jajeta i čokoladno-smeđe boje a bila je ukrašena jednostavnom tehnikom voska.

 

Kustosica bjelovarskog muzeja Silvija Sitta objašnjava  da je to dokaz da je tradicija ukrašavanja pisanici barem 300 godina starija od samog grada Bjelovara koji je utemeljen 1756 godine.

 

Kuhanje pisanica u kori drveta nakon čega dobivaju lijepu čokoladno-smeđu boju, i danas je jedan od od simbola tradicionalnog bilogor­skog Uskrsa. Pisanice se, osim u kori drveta, mogu kuhati i u  ljusci luka i cikli, a kako bi zadržale sjaj, premazuju se domaćom slaninom. Tako ukrašene pisanice razmjenjuju se nakon jutarnje uskrsne mise s članovima obitelji, susjedima i bliskim osobama.

 

Muzejskih primjeraka pisanica ima i u bilogorskim domaćinstvima. Bilogorka Nada Smiljanec vlasnica je primjeraka starih i do 150 godina koji  se prenose s koljena na koljeno.

 

U Gradskom muzeju Bjelovar su osim Pisanice iz 15. stoljeća izloženi i drugi eksponati  povezani s uskrsnim običajima. Primjerice, zbirka 70 uskrsnih čestitaka koje su se pojavile na tržištu oko 1880. godine i  svjedoče o tome kako je i prije više od jednog stoljeća bilo važno uputiti uskrsnu čestitku.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.