Promicanje dojenja: do 6. mjeseca isključivo na majčinom mlijeku


Autor/Izvor: SUPRA, www.mzss.hr, www.zena.hr

Objavljeno: 7.08.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Promicanje dojenja: do 6. mjeseca isključivo na majčinom mlijeku

Međunarodni tjedan dojenja (1-7. kolovoza 2012.)

 

Trenutačno u Hrvatskoj postoji  121 grupa za potporu dojenju, telefonsko i e-savjetovalište „Telefončić“ te 8 savjetovališta pri pedijatrijskim i ordinacijama obiteljske medicine u kojima mlade mame mogu  dobiti savjete  i informacije o optimalnoj prehrani djeteta dojenjem.

Radi se o savjetovalištima za rani razvoj djece i grupama potpore koje su nastalo u sklopu UNICEF-ove akcije „Prve 3 su najvažnije“ te  programa „Savjetovališta za djecu-prijatelji dojenja“.

Globalnu strategiju za prehranu dojenčadi i male djece pokrenuli su Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF 2002. godine. Ona daje smjernice o tome kako  promicati i podržavati dojenje kao jedinu i isključivu prehranu tijekom prvih šest mjeseci života djeteta a nakon toga još 2 godine ili duže sve dok majka i dijete to  mogu i žele -  u kombinaciji s odgovarajućom prehranom.

Prema UNICEF-ovom Izvještaju o stanju djece u svijetu iz 2011. godine, od ukupno 137 milijuna novorođene djece tek je svako treće dijete imalo sreću da u prvih šest mjeseci života bude dojeno i hranjeno isključivo majčinim mlijekom.

U Hrvatskoj je stanje još nepovoljnije. Prema podacima „Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2010. godinu“ HZJZ-a, tek je 15,9 % djece u dobi do šest mjeseci isključivo dojeno.

Dojenje je izrazito praktično i sigurno, ne zahtijeva posebnu pripremu i pribor, lako je dostupno bez obzira na vrijeme i mjesto, uz znatno smanjeni rizik infekcije kao posljedica vanjske bakterijske kontaminacije mlijeka, te predstavlja uštedu u kućnome budžetu.

Majčino mlijeko smanjuje opasnost infekcija i zbog zaštitnih tvari koje sadrži, lako je probavljivo, stimulira sazrijevanje probavnog i imunološkog sustava, ne opterećuje bubrege, a optimalan sastav i količina esencijalnih masnih kiselina, kao što su linoleiska, α-linolenska i dokozaheksanoična kiselina, osigurava  pravilan razvoj mozga.

Kod djece hranjene majčinim mlijekom manji je rizik od iznenadne smrti u dojenačkom razdoblju, manji je rizik da se u kasnijoj dobi razvije alergija na hranu kao i  pojave autoimune bolesti (npr. šećerne bolesti tipa 1).

Dojenje pozitivno utječe i na psihološki razvoj djeteta jer kod djeteta  razvija snažan osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, a kod majki majčinske osjećaje i vezivanje za dijete.

Ujedno je zdravo i za ženu. Ono omogućuje brže vraćanje maternice i čitavog organizma u stanje kakvo je bilo prije trudnoće, brže mršavljenje nakon poroda, te smanjuje učestalost karcinoma dojke i jajnika, infekcija mokraćnog sustava.

 

Kontakt:

Savjete o dojenju majke mogu dobiti telefonski na broju 01 4850 555 (savjetovalište „Telefončić“)   ili putem e-pošte na info@telefoncic.hr

 

***) Međunarodni  tjedan dojenja (1-7. kolovoza 2012.)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.