Predstava "Terapija,terapija!" u kazalištu Komedija


Kazalište Komedija

Autor/Izvor: Kazalište Komedija

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Predstava "Terapija,terapija!" u kazalištu Komedija

Duhovita priča o velikoj djeci našega doba koja nisu u stanju sama donositi bitne životne odluke - već za to imaju svoje psihoterapeute – i o psihoterapeutima i njihovim psihičkim problemima

 

Živimo u vremenu kad za nas sve čine drugi, sve je više posrednika – o našoj intimi odlučuju psihijatri, o odijevanju stilisti, nastaju nova zanimanja – osobe za odnose s javnošću, glasnogovornici, osobe koje će nam posložiti ormar, čak i naši kućni ljubimci imaju svoje psihijatre, frizere i modne savjetnike, svijet se baš zakomplicirao.

“Terapija,terapija!” je duhovita suvremena priča o seksualnosti, psihoanalizi, ljubomori, osamljenosti. Bruce i Prudence, oboje već (ili tek) u tridesetima, upoznaju se preko oglasa. Oni su potencijalno "dobar spoj", no problem je u tome što Prudence želi savršenstvo, i princa na bijelom konju, a Bruce bi to i mogao biti da nije biseksualan. Naime, on još uvijek preispituje svoju seksualnost, i u vezi je sa svojim dečkom Bobom, a opet, želio bi se oženiti, imati djecu i srediti svoj život. Iako, kako sam kaže: Kako život može biti sređen? Život je sam po sebi užasan nered.

Zato ljudi i žive zajedno, da bi se suočili s užasima ruku pod ruku. Kao tipična djeca druge polovice dvadesetog stoljeća..., protagonisti nisu u stanju sami donositi bitne životne odluke, zato i za to imaju svoje psihoterapeute. Međutim, dr Framingham, ženskar koji se zapravo boji žena, a svoju poziciju liječnika koristi da uopće dođe do njih, te gospođa Wallace, zaboravna i ekscentrična, koja zapravo pati od neke vrste disfazije, teško da mogu bilo kome pomoći.

Durang nalazi inspiraciju u općim mjestima psihoanalize, i podsmjehuje se pokušajima analize i autoanalize metodama pogrešnih interpretacija Freuda, beskonačnog pričanja o sebi, vraćanja u rane faze djetinjstva, itd. Zbog toga su njegovi psihoterapeuti zapravo ti koji imaju psihičkih problema, i kao takvi, neiscrpan izvor komičnog.

Ovaj se tekst, kao i njegovo vrijeme (početak osamdesetih), bavi pojedincem i njegovim (ne)snalaženjem u društvu, a to je ono što je univerzalno u bilo kojem vremenu, pa tako i u našem. On naizgled ne zadire u širu društvenu sliku, izuzevši nekoliko uzgrednih referencija pop-kulture osamdesetih, ali je možemo naslutiti. Kako društvena pravila, tako i odstupanja od njih. A to je u ovom prepletanju realizma i apsurda, uz jedinstvenost, a istodobno i običnost likova i situacija, ono na čemu Durang gradi ovu neobičnu komediju, izuzetno i rafinirano duhovitu, često i smiješnu…

O autoru
Cristopher Durang
je  jedan od najzanimljivijih suvremenih američkih dramatičara, čija se raznovrsna dramska djela, od kraja sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća,  neprestano igraju na brojnim američkim scenama….. U njegovim se komadima prepoznaju utjecaji  Ionesca  I Stopparda,  Monty Python- humora i sitcoma, a sve to na podlozi satkanoj od bolno  i osobno  proživljenih tema i potpune psihološke uvjerljivosti - što je prilično hrabra kombinacija.

Durang se bespoštedno ruga i igra upravo s onim što je upoznao na vlastitoj koži, a to su najčešće:  katolička vjera, disfunkcionalne obitelji i partnerstva, društveni stereotipi, alkoholizam, potraga za vlastitim identitetom i psihičkom ravnotežom, i, naravno, (uzaludna) opsjednutost pitanjem o smislu života.

Cristopher Ferdinand Durang  rođen je 2. siječnja 1949. u Montclairu, New Jersey.  Završio je studij književnosti  na Harvardu, a potom magistrirao dramsko pisanje na Yale Drama School gdje je bio dijelom legendarne generacije kojoj su pripadale i dvije buduće slavne filmske glumice , Meryl Streep i Sigourney Weaver, s kojima je i poslije surađivao.   


Redatelj: Damir Lončar 
Glumci:  Goran Malus, Vanja Ćirić, Saša Buneta, Dubravka Ostojić, Igor Mešin, Damir Poljičak

Trajanje: oko 2,5 sata

Termin slijedeće predstave  u jesenskoj sezoni:http://www.suprazdravlje.hr/dogadanja/

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.