Koromač


Autor/Izvor: SUPRA 0605-01

Objavljeno: 21.05.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Koromač

Koromač (komorač) je mediteranska biljka, dominantna okusa i mi­risa, ukusna hrana te ujedno i lijek. Još u antičko doba su bila poznata ljekovita svojstva koromača, dobar je diuretik,  koristan pomagač u mršavljenju, sadrži puno balastnih tvari, a čaj od njegovih sjemenki blag je i osvježavajući purgativ.

Bogat izvor vitamina C, jedan manji komorač zadovoljava 20 % dnevnih potreba organizma za vitaminom C.
Bogat izvor kalija, betakarotena..

Listovi  koromača
se mogu iskoristiti kao osnova za  krem-juhe ili dodatak salatama i umacima.

Korijen koromača
se koristi  svjež kao dodatak salatama i mesu, gratiniran, pirjan ili kao samostalno jelo sa sirom te u juhama i varivima.
Prije pripreme, stabiljku odrezati nisko, uz korijen. Skinite prvi sloj kao s glavice luka. Narezati korijen na malo deblje ploške, kratko blanširati u slanoj ključaloj vodi pa odmah preliti ledenom vodom, da koromač zadrži svijetlu boju.

Salata: Koromač nariban krupnije na ribež i pomiješan sa svježim zeljem i mrkvom, dat će sasvim nov okus običnoj salati od zelja. Iako dominantna okusa i mi­risa koromač se sjajno slaže sa svim vrstama povrća.

Desert: Mladi korijen koromača  obložen finom biter čokoladom (fondi)

Složenac: Na deblje ploške narezan korijen dobra je osnova za složenac. Ploške malo prepecite na gril tavi, složite u vatrostalnu posudu i kao sljedeći sloj metnite što god imate pri ruci: ostatke kuhanog mesa, riblje filete, ploške krumpira, tvrdi sir ili istučena jaja. Zapecite u pećnici.

Tips&Tricks
Kada  kupujete koromač, pazite da je korijen čvrst, a lišće jake zelene boje.

Sezona:
Zima je  vrijeme koromača.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.