Zürich i nakon referenduma svjetska prijestolnica eutanazije


Dignitas

Autor/Izvor: www.vecernji.net, www.dignitas.com

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zürich i nakon referenduma svjetska prijestolnica eutanazije

Eutanazija je legalizirana u 3 države

 

 

Eutanazija je u Švicarskoj legalna već desetljećima. No, dvije konzervativne političke stranke potakle su ponovno izjašnjavanje građana kantona Zurich o ovom etičkom i medicinskom pitanju. Referendum je održan sredinom svibnja 2011.  a građani su  glasali o dva pitanja: treba li eutanaziju sasvim zabraniti te treba li je zabraniti samo za pacijente izvan Zuricha.

Rezultat referenduma:  više od tri četvrtine građana odobrava eutanaziju kako za Švicarce tako i za strane državljane. Naime, u kantonu Zurich potpomognutu eutanaziju mogu zatražiti i stranci  uz uvjet da su prethodno barem godinu dana boravili u Švicarskoj.

Prema švicarskom zakonu eutanazija je  legalna ako pomagač nema koristi od smrti osobe kojoj pomaže da izvrši samoubojstvo. U takve zakonske okvire uklopljeno je  i djelovanje organizacija koje se  bave eutanazijom. To su  Dignitas i Exit, sa sjedištem u Zurichu.

Exit strogo  ogra­ničava svoju pomoć na Švi­carce  a Dignitas prima sve teško oboljele osobe bez obzira da li su Švicarci ili strani državljani pod uvjetom da borave 1 godinu u Švicarskoj prije no što zatraže pomoć u  eutanaziji.

Među korisnicima usluga Dignitasa bilo je najviše stranaca iz Njemačke, Velike Britanije, Kanade i Australije. Dignitas  godišnje organizira oko 100 eutanazija, od kojih malo više od pola za Nijemce, i to  za 4000 eura, a Exit je prošle godine u smrt ispratio 250 teško bolesnih Švicaraca.

Prema podacima klinike Dignitas na njihovim listama čekanja bilo je i troje Hrvata, no oni svoj život ipak tamo nisu završili.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.