Kad se radi o zdravstvu “Europa bez granica” od 25.10.2013.


Autor/Izvor: www.dw-world.de

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Kad se radi o zdravstvu “Europa bez granica” od 25.10.2013.

Europski parlament je poćetkom 2011. odlučio: za dvije godine građani Europske unije će moći slobodno birati liječnika i bolnicu u kojoj će se liječiti

 

Uskoro slobodan izbor liječnika i bolnice u EU. Oni koji pružaju  zdravstvene usluge morati će se potruditi da zadrže pacijente. Inače će njihov novac biti doznačen u inozemstvo. Europski parlament  je početkom  2011. odlučio: za dvije godine građani Europske unije će moći slobodno birati liječnika i bolnicu u kojoj će se liječiti. Tako će od listopada 2013. godine zdravstvena osiguranja  morati snositi troškove liječenja u inozemstvu, prema odabiru pacijenta, pod uvjetom da takvi troškovi nisu veći od onih koji bi nastali da se pacijent liječio u svojoj domovini. Članice EU-a  nekoliko su  godina pregovarale o prekograničnom liječenju a  Europski sud je već više puta potvrdio da građani  imaju pravo slobodno birati svoga liječnika bilo gdje unutar EU.  No tek početkom ove godine je Europski parlament konačno odlučio da  građani dobivaju pravo liječiti se bilo gdje unutar EU-a, ne samo u hitnim slučajevima i ne samo ambulantno, nego i stacionarno u bolnici koju odaberu.

Njemačka je prednjačila i već godinama prakticirala pravo na biranje liječnika u drugim zemljama. Zastupnik u Europskom parlamentu, kršćanski demokrat Peter Liese smatra da bi od prava na slobodan izbor liječnika i bolnice u EU mogao profitirati i njemački zdravstveni sustav: „Iako to mnogi ne smatraju točnim, njemački zdravstveni sustav je u usporedbi s drugim zemljama u Europi prilično dobar. Predviđam da će njemački liječnici i njemačke bolnice dobiti nove pacijente iz drugih zemalja.“ To bi moglo rasteretiti njemački proračun, nada se zastupnik Liese.

Na taj dio svog “kolača”  računaju  i hrvatski  investitori kao što smo nedavno imali prilike čuti na promociji nove private bolnice Sveta Katarina kraj Zaboka. No, opće je mišljenje da  neće doći do masovnog medicinskog turizma već da će profitirati pojedini pacijenti, na primjer  oni koji su na nekoj listi čekanja. Zatim pacijenti koji se iz privatnih razloga žele liječiti u inozemstvu, primjerice jer im djeca žive u inozemstvu. Profitirat će i  stanovnici graničnih područja. No, svi se slažu da je “Europa bez zdravstvenih granica” osobito važna za pacijente s rijetkim bolestima. Za  njih  često ima samo nekoliko specijalista u Europi. Od  25.10. 2013. godine će i takvi pacijenti  imati mogućnost obratiti se najboljem liječniku za tu bolest.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.