300.000 $ kredita za studij medicine


Studentica medicine Ifreke Williams će prvi radni dan poćeti sa 300.000 dolara duga za školovanje

Autor/Izvor: Huffington Post 2010

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

300.000 $ kredita za studij medicine

Mlada američka liječnica poćet će prvi radni dan s 300.000 $ duga za školovanje

 

Studiranje je u Americi skupo.  Studentica medicine Ifreke Williams će prvi radni dan kao liječnica opće prakse poćeti  sa 300.000 dolara duga za školovanje. Taj dug će  otplaćivati najvjerojatnije sve do mirovine.

Na svakog od oko  69 milijuna  američkih studenata - koliko ih godišnje ima u svim vidovima obrazovanja - otpada  prosječno 23.200 $ duga po kreditu za školovanje. Mnogi od njih će  dug za studij  otplaćivati  sve do mirovine. Kad je izbila ekonomska kriza u SAD, izdavač Huffington Post   je  pokrenuo kampanju cilj koje je olakšati mladima borbu s dugovima po kreditima za školovanje jer  su se ti dugovi na njihova leđa sručili i prije nego što su uspjeli zaraditi ijedan dolar. Namjera  je bila utjecati na američku vlada da  pomogne  mladim ljudima da se u vrijeme krize lakše nose s dugovima za školovanje, umjesto da vlada pomaže  samo  velikim gramzivim bankama  koje između ostalog dižu profite i na  želji  mladih za znanjem.

 

Na poziv  Huffington Posta, mnogobrojni  studenti su odlučili ispričati vlastitu priču o svojim dugovima po osnovi  kredita za školovanje. Tako je studentica medicine Ifreke Williams izračunala  da će u trenutku kada diplomira medicinu dugovati 295. 000 $ na što još treba pridodati kamate od 8%. „Zastrašujuća je pomisao da ću profesionalni život započeti s tolikim dugom”- kaže ona . To više jer želi biti liječnica opće prakse te će zarađivati  znatno  manje od  liječnika specijalista.

No, dug ove američke studentice medicine  je samo kap u moru od 527 milijardi dolara, koliko  Amerikanci sveukupno duguju bankama po osnovi kreditiranja vlastitog školovanja (podaci za 2008/2009). Kada  nositelj kredita za studiranje  prestane redovito servisirati svoj dug,  banka može angažirati profesionalne utjerivače dugova kako bi izvršile  dodatni pritisak  na  te kreditoprimce . Utjerivači  to rade na izrazito neugodan način, noćnim pozivima ili prijetećim pismima.Česte su i nenajavljene promjene kamatnih stopa, ali i sporovi o veličini duga te sporovi u vezi sa zagubljenim uplatama otplatnih rata. 

"Čini mi se kao da sam kažnjena zato što sam željela  studirati“ kaže  jedna studentica koja je svoj dug po kreditu za školovanje uspjela „za sada održati na  samo 40.000 $ „.  Živi  uz izuzetna odricanja, odjeću uglavnom dobiva od prijatelja i rodbine, uči u knjižnicama jer su joj knjige nedostupne,  ne izlazi u kafiće, a u kino odlazi samo iznimno. Svaki slobodan trenutak koristi za honorarni rad …

 

Iako prosječni dug američkog studenta po osnovi kredita za cjelokupno školovanje iznosi 23.200 $ ,  ima vrhunskih fakulteta na kojima  samo jednogodišnja školarina iznosi dvostruko više. ("Studentska školarina  od 50.000 $ godišnje")FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.