Studentska školarina od 50.000 $ godišnje


The Chronicle of Higher Education

Autor/Izvor: The Chronicle of Higher Education

Objavljeno: 10.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Studentska školarina od 50.000 $ godišnje

Američka sveučilišta su najskuplja na svijetu

 

Godišnja školarina na elitnim američkim sveuličištima penje se do 50.000 $.  U Sjedinjenim Američkim Državama se odavna zna da samo dobro obrazovanje  jamči karijeru, status u društvu i  visoka  primanja.  Amerikanci vjeruju  da je novac uložen u obrazovanje najbolja investicija, obrazovanje je cijenjeno a američka sveučilišta  najskuplja na svijetu. Stoga je uobičajena pojava da   američki studenti uzimaju bankovne kredite  za financiranje svoga školovanja.

U nastavku je rang lista  10  najskupljih američkih koledža  s jednogodišnjom školarinom od  54.410 $  do  50.875 $. (Izvor: The Chronicle of Higher Education)

1)    Sarah Lawrence College s najvećom  školarinom i troškovima smještaja za jednu godinu u iznosu od 54.410 $.   Smješten  je nedaleko od newyorškog Manhattana  i  specijaliziran je za humanističke znanosti. Časopis Times ga je 2000. godine proglasio najboljom obrazovnom institucijom u Americi.

2)    New York University je istraživačka visokoškolska institucija,  osnovana 1831. godine te istodobno i najveća privatna obrazovna institucija u SAD-u kroz koju je dosad prošlo više od 50.000 studenata.

3)    The George Washington University je osnovan  1821. godine u američkom glavnom gradu. Na  tekuću akademsku godinu  je od 19.300 prijavljenih studenata primljeno  tek njih 6750 ili 35%.

4)     Bates College iz  grada Lewistona, u saveznoj  državi Maine je privatna  umjetnička škola, na kojoj godišnja školarina i drugi troškovi stoje 51.300 $. U tekućoj  akademskoj godini tamo će studirati tek 29,5% studenata od ukupnog broja prijavljenih.

5)    Peti najskuplji američki koledž je elitni Skidmore, smješten u Saratoga Springsu u New Yorku. Skidmore je jedno od poznatijih umjetničkih američkih sveučilišta.

6)    Johns Hopkins University iz Baltimorea u saveznoj državi Maryland je prema Američkoj nacionalnoj fundaciji za znanost (National Science Foundation, NSF) svrstan na prvo mjesto akademskih institucija po novcu uloženom u znanstvena istraživanja u posljednjih 30 godina, i to na svjetskoj razini.

7)    Georgetown University, rimokatoličko i istraživačko sveučilište smješteno u američkom glavnom gradu Washingtonu. To je  jedno  od najstarijih  američkih sveučilišta, osnovano  1789. godine. U tekućoj  akademskoj godini tamo će studirati tek 18% studenata od ukupnog broja prijavljenih.

8)    Connecticut College  je umjetničko  sveučilište na kojem jednogodišnja školarina  iznosi 51.115 $.

9)    Harvey Mudd College u saveznoj državi Kaliforniji je deveto je najskuplje sveučilište u SAD-u.  Godišnja školarina je 51.037 $.

10)  Elitni Vassar College  je deseti  najskuplji američki koledž, s godišnjom cijenom od 50.875 $.

Amerikanci  već odavno znaju da se za osobno blagostanje kao i blagostanje države - poglavito u doba  recesije - treba boriti ulaganjem u znanje, imajući u vidu da razvoj gospodarstva ponajprije ovisi o dobrim idejama i poduzetničkim vještinama.  U Hrvatskoj  takva praksa tek treba biti prepoznata.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.