Studiranje na njemačkim sveučilištima 500 EURA semestar


DAAD Njemačka služba za razmjenu studenata i znanstvenika, prva adresa za one koji žele studirati u Njemačkoj

Autor/Izvor: http://www.dw-world.de/

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Studiranje na njemačkim sveučilištima 500 EURA semestar

Za razliku od, primjerice, američkih ili engleskih sveučilišta, njemačke školarine su znatno povoljnije

 

Nakon SAD i V. Britanije, Njemačka je treći lider u međunarodnom obrazovanju te privlači 9%svih mobilnih studenata u svijetu. Velika  njemačka prednost su povoljnije školarine od oko 500 eura za semestar te  duga tradicija visokoškolskog obrazovanja.

Iako ne postoje sustavni podaci o hrvatskim studentima koji studiraju u inozemstvu – izuzev za hrvatske student u SAD - opći  je dojam da je u usporedbi sa zemljama Europske unije, mobilnost hrvatskih studenata još uvijek mala. 

U nastavku je “kratak vodič za odlazak na studij u Njemačku”, izvadak iz članka objavljenog u Deutsche Welle.

Kako početi?

Studirali biste u Njemačkoj? Pitate se kako? U Njemačkoj studira oko 200.000 mladih ljudi iz svih krajeva svijeta  i po tome je na trećem mjestu  po privlačenju međunarodnih studenata,  iza SAD i Velike Britanije.Tri su mogućnosti:  da se uputite na studij u Njemačkoj odmah nakon srednje škole  ili nakon upisa na neki od hrvatskih fakulteta ili s hrvatskom diplomom krenuti na neki od poslijediplomskih studija. U prvom i drugom slučaju, pravilo je da treba vrlo dobro poznavati njemački jezik, ali ne samo znati već to i dokazati prethodno položivši ispit poznavanja njemačkog jezika. Za one koji ne poznaju njemački jezik,  njemački fakulteti nude mogućnost poslijediplomskog studija na engleskom jeziku.

Cijena studija

U Njemačkoj možete studirati  o vlastitom trošku ili uz stipendiju. Treba reći da za razliku od, primjerice, američkih ili engleskih sveučilišta, cijena studija na njemačkim sveučilištima jest simbolična – 500-tinjak eura po semestru.

Za dobiti stipendiju prvi korak čini prijava na jedan od otvorenih natječaja. Prijava, u pravilu, mora sadržavati obrazac za prijavu, ovjerene i na njemački jezik službeno prevedene kopije obrazovnih dokumenata, motivacijski esej i pisma preporuke.

DAAD Njemačka služba za razmjenu studenata i znanstvenika

Najčešće se studenti prijavljuju i za studij i za stipendiju, a prva adresa glasi agencije DAAD (Njemačka služba za razmjenu studenata i znanstvenika). Za dobivanje DAAD stipendija, u pravilu, se traži poznavanje njemačkog jezika jer osim studija, svrha DAAD-a jest i promocija njemačkog jezika i kulture.

Prijave za studije i stipendije traju od početka studenog do kraja veljače. Međutim, ima I odstupanja od tog pravila pa preporučamo provjeru rok za prijavu  kod svakog pojedinog sveučilišta. Konkurencija je najveća za najprestižnije programe na cijenjenim sveučilištima te za one stipendije koje pokrivaju cjelokupni iznos studentskog života, kako u učionici tako i izvan nje.

Ocjene su bitne, ali ne i presudne

Za dobivanje stipendija, važna  ali ne i presudna je akademska izvrsnost. Uz ocjene kandidata, cijeni se društveni angažman kao što je volontiranje i slično. Vrlo je važna  i  samouvjerenost te  jasna vizija onog što kandidat želi i očekuje od studija za koji se natječe.


FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.