Nova privatna bolnica Sv. Katarina


www.zabok.hr

Autor/Izvor: www.zabok.hr, Večernji list 250511

Objavljeno: 18.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Nova privatna bolnica Sv. Katarina

Kada za 2 godina svaki građanin EU  bude mogao birati liječenje u bilo kojoj zemlji članici,  hrvatsko  zdravstvo  će se razvijati  jedino ako kvaliteta infrastrukture, stručnost medicinskog osoblja  i cijena zdravstvenih usluga bude  povoljnija od konkurencije. Nova privatna bolnica «Sv.Katarina» za ortopediju, kirurgiju, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koja ovih dana  u  zagorskom mjestu Bračak otvara svoja vrata, namjerava postati europski centar izvrsnosti. Njen vlasnik poduzetnik Jako Andabak uložio je u opremanje bolnice  40 milijuna kuna.


Andabakov poslovni partner i glavni  savjetnik investi­tora pri osnivanju privatne bolnice je  prof. dr. sc. Dragan Primor­ac, liječnik, forenzičar, bivši ministar te stručnjak koji  je  2003. godine pridonio da se u hrvatski zdravstveni sustav po prvi put uvede model javno-privatnog partnerstva u suradnji izraelskih partnera i  Poliklinike Sveti Duh 2. 
Profesor Primorac  je mišljenja da  je  izuzetno pozitivno  da se u hrvatsko zdravstvo ulijeva privatni novac jer je u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji nemoguće očekivati velika proračunska sredstva koja će pomoći u izgradnji zdravstvene infrastrukture. Pohvalio je i  profesionalnu podršku koju  lokalne vlasti daju projektu bolnice Sveta Katarina. Župan krapinsko-zagorski Hajdaš-Dončić obrazovan je  u SAD-u te je shvatio  da  privatni sektor u ovom trenutku može bitno podignuti razinu zdravstvene zaštite u županiji i državi.


Sv. Katarina je  specijalna bolni­ca  koja prema rješenju Ministarstvo zdravstva  od  02.05. 2011. ispunjava sve uvjete za obavljanje bolničke djelatnosti ortopedije, specijalističko-konzilijarne djelatnosti kirurgije, neurologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja te radiologije kao i djelatnost dnevne bolnice za potrebe kirurgije. Cilj je  postati  europski centar iz­vrsnosti, s najmodernijom dijagnostičkom, terapeutskom i rehabilitacijskom infrastrukturom, gdje će se, u suradnji s vodećim europ­skim i američkim stručnja­cima i ustanovama, primje­njivati najnovije tehnologije i metode liječenja.


Ova nova privatna bolnica  se prostire  na 2.254 četvorna metra prostora unajmljenog na 5 godina od županijske javne Opće bolnice Zabok.  Ima  stacionarni kapacitet 14 ležajeva u komforno namještenim jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim bolesničkim sobama te  apartmanu. Sve su sobe opremljene TV-om, telefonom, bežičnim internetom i kupaonicom. Bolnica ima  4 operacijske dvorane te 5 speci­jalističko-konzilijarnih am­bulanti, ultrazvuk te prvi u Zagorju uređaj za magnet­nu rezonanciju.


Zahvaljujući novim metodama liječenja planirano je da  bolničko liječenje ne potra­je dulje od 3 do 5 dana. Tako bi, na primjer, nakon operaci­je kralježnice, pacijent mogao biti pu­šten kući za dan-dva.Time bi se ostvarile uštede u zdravstvu i smanjila duljina bolovanja.

Akutna bol kralježnice rje­šavat će se u sklopu dnevne bolnice s 5 ležajeva interventnim postupcima na kralježnici u obliku spinalnih injekcija te novih oblika učinkovitih terapijskih in­tervencija poput pulsne radiofrekventne denervacije živaca, perkutanih disektomija i drugih minimalno invazivnih postupaka.


U bolnici je zaposleno 36 djelatnika među kojima je  5 ortopeda,  3 radiologa, 2 kirurga, neurolog, specijalist fizikal­ne medicine i rehabilitacije i anesteziolog. Svi zaposlenici vrhunski su stručnjaci i  adekvatno su plaćeni, a imaju i mogućnost znan­stvenog i stručnog napre­dovanja. Plan je bolnice Sv. Katarina ukidanje liste čekanja, pa će uređaj za magnetnu re­zonanciju pacijentima biti dostupan od 8 do 20 sati, a po potrebi radit će se i dulje. Bolnici Sv. Katarina gravitiraju paci­jenti iz Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije, a cilj je rasterećivanje zagrebač­kih bolnica, kamo oni često odlaze na liječenje.


O tome tko će se sve liječiti u bolnici Sv. Katarina, novinarima Večernjeg lista u intervjuu objavljenom 25.05.2011.  govorili su vlasnik Andabak i njegov poslovni partner Primorac
-Želimo biti otvoreni za sve…
- Možda će hajdukovci bi­ti među prvim korisnicima zdravstvenih usluga - kaže vlasnik bolnice Jako Andabak koji je ujedno suvlasnik momčadi iz Spli­ta. Njegov partner u pro­jektu, prof. dr. sc. Dragan Primorac "puca" dalje pa kaže da je Zagorje nedavno posjetio nogometni trener Avram Grant kako bi istra­žio mogućnosti u dijagno­stici, liječenju i rehabilitaciji igrača Premier Lige. Kazao mi je: "Dragane, ako ste u stanju naše igrače vratiti na teren jedan dan prije britanskih liječnika, dolazi­mo" –  kaže Primorac, idejni začetnik projekta u koji je uključio izraelsko-američke institucije poput The Sheba Medical Center iz Tel Hashomera, Caroline's Pain Institute te austrijsku kliniku Diagnostikum.


Profesor Primorac je mišljenja da Hrvatska ima velikih izgleda postati vodeća država u regiji kad je u pitanju zdravstveni turizam. U trenutku kada Hrvatska uđe u EU, bilo koji građanin Unije moći će ići u zdravstvenu instituciju po vlastitom izboru, a njegovo zdravstveno osiguranje pokrit će troškove liječenja. No, privlačenje klijenata u hrvatski zdravstveni turizam, ići će  jedino ako kvaliteta infrastrukture, stručnost medicinskog osoblja  i cijena zdravstvenih usluga bude  povoljnija od konkurencije.


Koliko će stajati pregledi i opera­tivni zahvati u Sv. Katarini za privatne pacijente te smještaj u bolničkom apartmanu,  zasad se ne zna ali  usluga će svaka­ko biti povoljnija u paketu s Andabakovim „Izvor osi­guranjem“.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.