Psihoneuroimunologija


Candace_Pert_Molecules_of_Emotion, audiobooks.gs

Autor/Izvor: www.nlpt.hr

Objavljeno: 22.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Psihoneuroimunologija

Znanstvena istraživanja koja mijenjaju naša shvaćanja tijela i uma

 

Svima koji su sa bavili nekim oblikom liječenja, bilo polazeći od tjelesnog aspekta, bilo od psihološkog ili duševnog, ubrzo postaje jasno koliko su usko ta područja međusobno povezana. Dugo vremena stručnjaci su nastojali otkriti što je uzrok, a što posljedica, tj. da li prvenstveno zbivanja u našem umu utječu na tjelesne procese, ili fizička/tjelesna zbivanja rezultiraju odgovarajućim emocionalnim i mentalnim stanjima. Za oba pristupa moguće je naći mnoštvo dokaza pa je u  novije vrijeme sve  više rasprostranjen stav da je  istina – i jedno i drugo, da psiha i tijelo čine neodvojivu cjelinu i procesi se u njima zbivaju istovremeno.

Jedna od novijih znanosti koja već i u svom nazivu ukazuje na povezivanje različitih područja jeste psihoneuroimunologija. Pionir na području istraživanja povezanosti uma i tijela, dakle psihoneuroimunologije, je znanstvenica Dr Candace Pert, profesor-istraživač iz Georgetown Medical center u Washingtonu. Dr Pert je u svojim istraživanjima uspjela naći uvjerljive odgovore na pitanja o povezanosti emocija i zdravlja/bolesti, što je opisala u svojoj knjizi Molecules of Emotion, the Science behind mind and body («Molekule emocija, znanost iza uma i tijela). Dr Pert je kao rezultat svojih istraživanja prestala govoriti o tijelu i umu kao odvojenim cjelinama i uvela novi pojam – Bodymind – Tjeloum.

Tjelesni sustav liječenja pozitivno reagira na pozitivne stavove, misli, raspoloženja i emocije (npr. ljubav, optimizam, veselje, humor), a negativno na emocije poput mržnje, beznađa, pesimizma, depresije… Stoga je jednako tako važno kao  brinuti o vježbi i ishrani važno i voditi računa o pozitivnom stavu u životu. No to nipošto ne znači da trebate potiskivati negativne emocije kad se one pojave. Candace Pert navodi da «potiskivanje emocija može samo doprinijeti nastanku bolesti.» Ako ne nađemo učinkovite načine kako izraziti neugodne emocije onda dan za danom uranjamo u negativnost te to ima negativan utjecaj na zdravlje. Istraživanja pokazuju da kratkotrajna negativna emocionalna stanja ne ugrožavaju naše zdravlje, budući da postoji čitav niz kemijskih reakcija koje bivaju aktivirane u svrhu zaštite našeg organizma od oštećenja.

 Candace Pert u svom radu istražuje povezanost njezinih znanstvenih nalaza i određenih holističkih pristupa liječenju. Ona naglašava da sjećanja, zajedno s emocijama koje ih prate, mogu biti «zamrznuta» u određenim muskularnim tvorevinama, što objašnjava djelotvornost raznih oblika masaža i akupresura. Toče na kojima dolazi do naročito velikih koncentracija određenih peptida i receptora za peptide, izgleda da korespondiraju s tradicionalnim akupunkturnim točkama koje se koriste za liječenje u tradicionalnoj kineskoj medicini. Istraživanja također potvrđuju snažne fiziološke učinke svjesnog disanja koje se primjenjuje u jogi i brojnim drugim pristupima, budući da promjene u dubini i broju udisaja/izdisaja u minuti mijenjaju broj i vrstu peptida koji bivaju otpušteni u moždanom deblu. Na emocije se gleda kao vezu između našeg svjesnog, subjektivnog iskustva i kompleksnih regulatornih procesa koji se odvijaju u tijelu

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.