I stres može blagotvorno utjecati na imuno sustav


Autor/Izvor: www.brigitte.de

Objavljeno: 22.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

I stres može blagotvorno utjecati na imuno sustav

Nemojte bezuvjetno izbjegavati naprezanja i izazove ! Istraživanja s područja psihoneuroimunologija, relativno mlada grane znanosti nude odgovore na pitanje što možemo sami učiniti za naše zdravlje

 

Mnogi maštaju o tome - kako bi bilo lijepo provoditi život  u dokolici, na  egzotičnoj plaži u ležaljci.... No i takav način života  može oslabiti imuno sustav ...
Donosimo izvadak iz  članka   novinarke Julie Baumgart, u časopisu “Brigitte” broj 2105, o  rezultatima istraživanja  koji ukazuju na to da stres pod određenim uvjetima može imuno sustav učiniti  djelotvornijim. U Kentuckyju  i  British Columbiji, provedeno je istraživanje s 19 000 učesnika koje pokazuje da naprezanja, izazovi  i uzbuđenja  ili drugim riječima akutni stres mogu  pozitivno djelovati na imuno sustav.

O čemu sve ovisi hoće li stres pozitivno ili negativno utjecati na zdravlje.  “Presudnu ulogu ima osobno, individualno vrednovanje naprezanja i izazova koja uzrokuju akutni stres” kaže Petra Arck, biomedicinarka u berlinskom  Charité KBC-u.  “Ona osoba koja za sebe smatra da  vodi ispunjen život, da radi ono što je u njenoj moći i pod njenim utjecajem te da to što radi ima svrhu, bolje će podnjeti  tempo  n.p.r. 10-satnog radnog dana  ili  “nikad gotov” posao bez radnog vremena jedne višestruke mame-domačice.

Ako smo realistično procijenili svoj osobni prag opterećenja, ako  čuvamo svoj integritet i osobne granice – onda će nam izazovi i naprezanja pričinjavati zadovoljstvo te naš imuno sustav činiti djelotvornijim. No uz jedan uvijet,  održavanje zdravih životnih navika: nepušenje, izbjegavanje neumjerenosti u jelu i alkoholnom piću, tjelesna aktivnost, zdrava hrana,... i “punjenje baterija” s dovoljno sna i osobnom strategijom relaksacije.

Istraživanje u Kentuckyju  i  British Columbiji  je ukazalo na okolnosti u kojima naprezanja i izazovi narušavaju obrambene snage organizma te akutni stres postaje kronični a zdravlje ugroženo.  To su slučajevi u  kojima  osobe  same nemaju utjecaj na ono što rade ili ne vide svrhu onoga što rade ili im je ugrožen socijalni status (u slučaju duže nezaposlenosti)  ili  kad svome  poslu ne vidi kraja (u slučaju njege dugotrajnih bolesnika).  U takvim slučajevima, dugotrajno je povišena razina hormona stresa kortizola, adrenalina i noradrenalina  a imuno sustav slabi.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.