Ljubav i podrška bližnjih jača imuno sustav


Autor/Izvor: www.brigitte.de

Objavljeno: 22.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ljubav i podrška bližnjih jača imuno sustav

Istraživanja s područja psihoneuroimunologije, relativno mlade grane znanosti nude odgovore na pitanje što možemo sami učiniti za svoje zdravlje

 

Koliko djelotvoran  će biti  naš imuno sustav,  hoćemo  li  svako malo imati križobolju, prehladu ili neku drugu boleštinu ili biti “zdravi ko dren” - na to djelomično utjeću naizgled banalne stvari. Istraživanja iz područja psihoneuroimunologije,  relativno mlade grane znanost,  nude odgovore na pitanje što možemo sami učiniti za svoje zdravlje. Donosimo izvadak iz  članka   novinarke Julie Baumgart, u časopisu “Brigitte” broj 2105, o  rezultatima istraživanja  koji ukazuju na to da ljubav i podrška bližnjih  jača imuno sustav.

Stockholmsko istraživanje na uzorku od 600 žena u dobi od 30 do 65 godina pokazuje da su najzdravije žene koje žive  u  sretnoj ili barem zadovoljavajućoj vezi. Najlošijeg zdravlja prema kriteriju koagulacije,  masnoća u krvi i srčanog ritma su pak one žene koje žive u  nezadovoljavajućoj  vezi s konstantnim svađama. Kod njih je najveći rizik od dijabetesa, arteroskleroze i infarkta.

Jedna druga studja, američkog  istraživačkog  i bračnog para Janice Kiecolt-Glaser i Ronalda Glasera iz Ohio, ukazuje na  korelaciju  imuno sustava i kvalitete emocionalnog partnerstva, odnosno komunikacijskog stila partnera.  U istraživanju je sudjelovalo  90 parova, kojima su nanijete male eksperimentalne ranice. Rane su najefikasnije zacijelile   partnerima u vezama u kojima se njeguje dobro i kooperativno komuniciranje.  Imuno sustav je kod njih brže reagirao,  ranice su brže zacijelile a broj hormona i stanica koji učestvuju u procesu zacjelivanja je bio povećan.

No ne samo emocionalna veza sa životnim  partnerom već i  živahan društveni život osoba koje inače žive u samačkom domaćinstvu,  pozitivno utječu na zdravlje. Istraživanje provedeno u američkom Pittsburghu na 334 osobe, ukazuje na korelaciju kvalitete društvenog života i djelotvotvornosti imuno sustava.  Ispitanici su prvo dali podatke o kvaliteti svog društvenog života a zatim bili izloženi djelovanju virusa i hunjavici. Najdjelotvornijim se pokazao imuno sustav onih ispitanika koji su imali  društveno umreženje u kojem mogu naći podršku.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.