Zdravstveni turizam: recesija koristi Hrvatskoj


Autor/Izvor: MSNBC, Reuters10099

Objavljeno: 5.09.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zdravstveni turizam: recesija koristi Hrvatskoj

Blizina kao komparativna prednost prema egzotičnim zdravstvenim lokacijama poput Tajlanda

 

Svojevremeno je američka medijska kuća MSNBC objavila  reportažu o zdravstvenom turizmu u Hrvatskoj  iz koje prenosimo najzanimljivije dijelove.

Zdravstveni turizam je globalni biznis težak oko 60 milijardi USD godišnje,  navodi TreatmentAbroad, britanska turistička agencija specijalizirana za zdravstveni turizam.
Glavni  centri zdravstvenog turizma su donedavno bili na jugoistoku Azije, u Indiji, Meksiku i Kostariki a od europskih destinacija, tu je Mađarska.

No 'TreatmentAbroad' tvrdi da i Hrvatska  ima veliki potencijal. 'Zdravstveni turizam u Hrvatskoj raste i povratne infomacije su veoma pozitivne ali pred Hrvatskom je još dug put. Iako je Hrvatska 2008. godini od turizma zaradila 10.7 milijardi USD  učešće zdravstvenog turizma u tom iznosu je  manje od jedan posto.

'Daleko smo ispod onoga što Hrvatska može ... Ono što nam sada treba su organizirani pristup i pomoć Vlade', kaže  Miljenko Bura, kirurg i osnivač udruge u koju su uključene mnogobrojne privatne klinike i ordinacije, koji pružaju usluge stranim pacijentima i promoviraju zdravstveni turizam u Hrvatskoj. 'Hrvatska ima odlično zdravstveno osoblje i dugu tradiciju. Možemo biti konkurentni u svakom pogledu kada je riječ o stomatologiji i estetskoj kirurgiji, koje su ovdje dobro razvijene', kaže Bura,

 

Stomatolog Šime Živković, vlasnik DentVitalisa u Rijeci, kaže da broj inozemnih pacijenata stalno raste. 'Naše cijene su nekada i do dva-tri puta niže on onih u Engleskoj', kaže Živković. Porculanska krunica tako stoji 470 USD (2368 kuna), koju ćete u 80 kilometara udaljenom Trstu u Italiji platiti tisuću USD (5038 kuna) i više.

Natalie Pavličević-Kustić i njezin suprug vode stomatološku ordinaciju u Crikvenici, koja ima 100-godišnju tradiciju zdravstvenog turizma, gdje je njezin otac otvorio prvu privatnu ordinaciju 1978. godine. 'Prosječan klijent iz  Europe je  često iznenađen kvalitetom naših usluga. Kada otkrije da su cijene povoljne, vraća se  iduće ljetne praznike te spaja ugodno s korisnim,  popravak zuba i godišnji odmor o jednom trošku.


Zoran Žgaljardić, voditelj klinike za estetsku kirurgiju Vila Elite u Opatiji, nekoliko kilometara sjeverozapadno od Rijeke, kaže da recesija koristi Hrvatskoj jer cijene postaju sve važniji faktor. On je sasvim siguran da će Hrvatska osvojiti svoje 'mjesto pod suncem', uz egzotične zdravstvene lokacije poput Tajlanda. 'Mi imamo blizinu kao apsolutnu prednost….
'Danas je estetska kirurgija svima dostupna jer  oni koji ne mogu osigurati usluge u New Yorku ili Londonu, to mogu učiniti u Delhiju, Bangkoku ili Opatiji', kaže Žgaljardić, dodajući da klijenti najviše traže zahvate na licu, povećanje grudi i liposukciju.

Mnogi Zapadnoeuropljani počeli su kombinirati jeftine, ali kvalitetne zdravstvene usluge u Hrvatskoj s boravkom na spektakularnoj jadranskoj obali i kristalno čistom moru.
Procjenjuje se da potencijal rasta tog sektora iznosi oko 20 posto godišnje, prvenstveno zbog sve starije populacije u razvijenim zemljama. Hrvatska želi ugrabiti svoj dio kolača, na leđima svog bujajućeg ljetnog turizma.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.