Želite li ovoga ljeta biti sirena ili kit?


Autor/Izvor: Cirkularno

Objavljeno: 12.12.2010.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Želite li ovoga ljeta biti sirena ili kit?

Humorom protiv diktata industrije ljepote koja nameću ideju o mršavosti kao o jedinom mogućem obliku ljepote

 


Pred sam početak prošlog ljeta u izlogu jednog  Salona ljepote  pojavio se  golemi  poster sa slikom  vitke, preplanule djevojke koja pliva u moru s kitovima. Iznad toga natpis:   "Želite li ovoga ljeta biti sirena ili kit?" Taj isti poster je uskoro potaknuo jednu ženu da u novinama objavi  svoj odgovor.

Poštovani,
osjećam se pozvanom odgovoriti na pitanje s postera u izlogu vašeg  Salona. No najprije nekoliko činjenica.Kitovi su uvijek okruženi prijateljima (drugim kitovima, dupinima, morskim lavovima, znatiželjnim ljudima – istraživačima). Seksualno su aktivni, rađaju preslatke male kitiće, odlično se zabavljaju iskačući na površinu mora i njupajući ukusne račiće. Igraju se i plivaju po svjetskim morima, obilaze predivna mjesta kao što su Patagonija, Havajsko otočje, polinezijski koraljni grebeni i Aljaska. Predivno pjevaju i dosad su snimili nekoliko odlično prodavanih nosača zvuka. Nevjerojatna su stvorenja koja gotovo da i nemaju prirodnih neprijatelja, osim u slučaju grabežljivih pripadnika ljudskog roda.

A što je sa sirenama? One  postoje  samo u bajkama. Da kojim slučajem postoje i u stvarnosti, garant bi se naguravale u psihijatrijskim čekaonicama, utučene i rastrgane krizom identiteta. Riba ili čovjek? Škrge ili pluća? Osim toga, ako je vjerovati bajkama, sirene možda jesu naizgled prelijepe, ali im ta ljepota ne služi baš ničemu. Čak se niti ne seksaju jer sve priče kažu da ubijaju svakog muškarca koji im se približi. Ili pak one moraju umrijeti zato što su se zaljubile. Ne'š takvog života…Da ne govorim o tome kako uopće nije jasno kako bi se sirene uopće i mogle seksati. Mislim, dajte ih samo pogledajte…gdje im je ona stvar? Plus, zamislite da se cijelo vrijeme oko vas širi miris  ko u ribarnici...

Nije mi stoga uopće jasno kako bi se itko ikada mogao naći u dilemi pred pitanjem s vašeg postera. "Želite li ovoga ljeta biti sirena  ili  kit?” Izbor je posve jasan: “ Apsolutno bih radije bila kit!

Srdačno, Liza

P.S. Nešto ozbiljnije. Živimo u doba kada nam mediji nameću ideju o mršavosti kao o jedinom mogućem obliku ljepote. Apsolutno, i mršavi su ljudi lijepi. No ja radije odabirem sladoled s klincima u slastičarnici, finu večeru s muškarcem od čijeg dodira sva zadrhtim i trač s frendicama nad komadom čokoladne torte. Nema tog postera koji bi me odvratio od takvih užitaka. I da, mislim da sam lijepa, iako imam sigurno petnaest, možda i dvadeset kilograma više nego vaša sirena s postera. Teška debljina jest bolest, da. Ali lijepo molim da nam prestanete servirati gluposti o sirenama i kitovima te ostalim bajkama o nestvarnoj i nedostižnoj ljepoti koji se navodno ostvaruju iza vrata vašega Salona. Život je prekratak.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.