Motiviranje teških bolesanika na prihvaćanje terapije


Autor/Izvor: VOA

Objavljeno: 6.09.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Motiviranje teških bolesanika na prihvaćanje terapije

Neizlječive bolesti i eksperimentalne još nepotvrđene terapije

 

Oboljeli od neizlječivih bolesti, nose se sa svojom bolešću na različite načine.
Jedni prihvate neizlječivost svoje bolesti i neminovnost smrti, odustaju od agresivnih terapija koja bi im možda mogle produžiti život ali koje se prilično teško podnose, osobito pred kraj života  te  pronalaze  utjehu u svojim obiteljima, prijateljima, religiji...Drugi si konačno ispunjavaju želje koje su dugo nosili u sebi. Sjetite se samo izvrsnog filma  The Bucket list  s nenadmašnim Jack Nicholsonom i Morganom Freemanom!

No, ima i onih koji ne prihvaćaju neizlječivost svoje bolesti i spremni su se podvrgnuti novim, još nedovoljno potvrđenim terapijama. Jedna novija studija  pokazuje  kako se  religiozni bolesnici s neizlječivim tumorom, koriste  svojom vjerom u Boga u razumijevanju i prilagođavanju situaciji.  I to  na način da ih njihova vjera  osnažuje  u neprihvaćanju neizlječivosti, odnosno osnažuje ih u odluci da pokušaju s agresivnim  novim vrstama liječenja koji bi im možda mogle produžiti život. Lječnica Andrea Phelps i profesorica Holly Prigerson predvodile su studiju "Sučeljavanje s bolešću uz  pomoć religije“ koja je objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association."Cilj nam je bio otkriti na koji će način prakticiranje vjere u svakodnevnom životom utjecati na odluke   bolesnika o njihovom liječenju," kaže dr.Phelps.

Rezultat studije: u vrlo religioznih pacijenata, vjera je bila pokretačka snaga pri donošenju njihove odluke o vrsti terapije.  "Oni više religiozni željeli su agresivniju terapiju koja bi im produžila život, a koja se prilično teško podnosi, osobito pred kraj života," kaže profesorica Prigerson.Većina pacijenata zastupljenih u ovoj studiji bili su kršćanske vjere.

Znanstvenici kažu da bi njihova otkrića mogla pomoći liječnicima i ostalom medicinskom osoblju u boljem razumijevanju pacijenata koji boluju od neizlječive bolesti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.