Biljka Stevia niskokalorična zamjena za šečer


Autor/Izvor: Glas Koncila 171004

Objavljeno: 8.01.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Biljka Stevia niskokalorična zamjena za šečer

Zbog svojih svojstava stevia je dobar izbor za dijabetičare, za osobe s prekomjernom težinom, povišenim tlakom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani

 

Stevia je prirodni  biljni zaslađivač. Zbog  svojih svojstava  stevia  je dobar izbor za dijabetičare, za osobe s  prekomjernom težinom, povišenim tlakom i za  sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Za razliku od šećera, stevia ne izaziva karijes, sprečava nastajanje zubnog plaka, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača, otporna je na visoke temperature (pogodna i za pripravu kolača!), nema kalorija, smanjuje osjećaj gladi, poboljšava probavu, snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, snižava visoki krvni pritisak…

Biljka Stevia Rebaudiana  je grm iz porodice Compositae. Podrijetlom je iz Paragvaja gdje se više od 1500 godina koristi kao zaslađivač gorkih ljekovitih pripravaka, čajeva (mate čaj!).   Sadi  se u proljeće, a u kasnu jesen, prije cvatnje, beru se listovi i suše na suncu nekoliko dana. Uzgoj stevie i priprava zaslađivača jednostavni su i jeftini postupci. U obliku praška dobivenog sušenjem lišća ili vodenog ekstrakta stevia je vrlo slatkog okusa. Prirodni sastojci stevie  su glikozidi (steviozidi i rebaudiozidi A i C)  i oni čine steviu do 300 puta slađom od običnog šećera.

Unatoč tome,   stevia se nije prodavala kao prirodno sladilo. Prvo je  Američki ured za hranu i lijekove (FDA) a  zatim i  Znanstveni odbor za hranu Europske komisije  uskratio  suglasnost za prodaju stevie pod imenom prirodnog sladila jer  »ne postoje zadovoljavajući podaci koji podupiru sigurnu upotrebu tog proizvoda«.

Pretpostavlja se da je pravi razlog  ovoj tržnoj barijeri bio u  tome što se biljka stevia može jeftino uzgajati i jeftino prerađivati, svima je dostupna i  ne može se patentirati  a to nije  bilo u interesu  »ugroženim« kompanijama  iz industrije umjetnih zaslađivača  (aspartam-E951, saharin-E954, acesulfam-E950, ciklamati-E952 i dr.)

Japanci su za razliku od Europe i SAD, nakon skandala s umjetnim zaslađivačima, saharinom i ciklamatima,   70-ih godina prošlog stoljeća poduprli uvoz i uzgoj stevie kao sigurnije alternative sintetskim zaslađivačima tako da sada stevia  čini oko 50 posto toga tržišta To vrijedi i za Koreju, Kinu, Brazil, Argentinu i Paragvaj. U Australiji i Kanadi stevia se eksperimentalno uvodi kao novi usjev.   Stevia je prilagodljiva na različite klimatske uvjete. Međutim, uzgoj stevie  je ipak  izazov za poljoprivrednike, jer o načinu sadnje i obrade ovisi slatkoća njezinih listova zbog čega stevia  može biti do 300 puta slađa od običnog šećera.

Uočena  je još jedna dodatna korisna  funkciju stevie u  organskoj, ekološkoj poljoprivredi. Naime, nasadi stevie odbijaju kukce nametnike, posebno skakavce.
U  Hrvatskoj  se stevia može naći na tržištu uglavnom u biljnim drogerijama gdje  se  prodaje kao dodatak prehrani..

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.