Zagrebačka inteligentna odjeća se prilagođava temperaturi okoliša


Izvor: hit.hr

Autor/Izvor: www.een.hr

Objavljeno: 4.11.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zagrebačka inteligentna odjeća se prilagođava temperaturi okoliša

Projekt pod nazivom ‘Odjeća s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima ’ u vrijednosti od 2.012.000 kuna pokazao je kako Hrvatska ima potencijala u visokotehnološkoj proizvodnji

 


‘Odjeća s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima“ sama podešava svoju debljinu i izolacijski se prilagođava različitim stupnjevima hladnoće te osigurava svom nositelju stalan osjećaj toplinske ugode bez obzira na njegovu fizičku aktivnost.

Inteligentne odjevne predmete koji se prilagođavaju temperaturi okoliša osmislili  su stručnjaci Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (TTF), a  inteligentna odjeća je  već spremna za svoje korisnike.
 - Unatoč poplavi jeftine i nekvalitetne robe s istoka, poglavito iz Kine, proizvodnja ovakvog odjevnog predmeta bila bi dokaz da Hrvatska zna i može proizvesti visokotehnološki kvalitetan proizvod. Cijena takvog proizvoda može biti visoka, a ciljani tržišni segment ima mogućnosti platiti znatno više cijene od konvencionalne odjeće – objašnjava prof. dr. sc. Dubravko Rogale, dekan i voditelj tima TTF-a.

Platežno sposobni potencijalni korisnici inteligentne odjeće s aktivnom adaptivnom termičkom zaštitom su prvenstveno sportaši i rekreativci koji se bave zimskim sportovima: skijaši, alpinisti, jedriličari i sl. kao i drugi ljudi koji borave na otvorenom u hladnijim uvjetima. Takva bi odjeća dobro došla i svim radnicima koji rade na otvorenom: cestari, monteri, poštari, željezničari, carinici, vozači, skladištari, vojnici, policajci, vatrogasci, zaštitari, no pitanje je da li će poslodavci to moći troškovno pratiti.

Zaštiti intelektualnog vlasništva stečenog na ovim istraživanjima i razvoju posvećena je posebna pozornost, što je još uvijek rijetkost u Hrvatskoj.
- U nas teško sazrijeva svijest da je intelektualno vlasništvo, iako nematerijalno, jednako svim drugim tipovima vlasništva i da se njime može raspolagati kao i s drugom imovinom. Naše intelektualne tvorevine zaštitili smo patentima, zaštićenim dizajnom i žigom, odnosno logom – objašnjava prof.Rogale. Patentna zaštita u Hrvatskoj već je u cijelosti gotova. Zbog skupoće patentne zaštite u svijetu,  objedinjena su dva  tehnička rješenja u jednu međunarodnu prijavu patenta Controllable Ribbed Thermoinsulative Chamber of Continually Adjustable Thickness And Its Application (WO2009115851) koja je sada u postupku ispitivanja ispred Europskog patentnog ureda (EP2254439) i Patentnog ureda SADa (US2011004984) te očekuju uskoro prihvaćanje tih patenata. –

Projekt ‘Odjeća s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima’ u vrijednosti od 2.012.000 kuna sufinancirao je Hrvatski institut za tehnologiju (HIT)  prepoznavši hrvatske potencijale u visokotehnološkoj proizvodnji.
FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.