Odlična ekipa Centra za psihološku pomoć „Sve za nju“


Autor/Izvor: SUPRA

Objavljeno: 8.11.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Odlična ekipa Centra za psihološku pomoć „Sve za nju“

Psihoonkologija se bavi razumijevanjem i liječenjem psiholoških, emocionalnih, socijalnih, duhovnih i funkcionalnih aspekata karcinoma, s naglaskom na bolju kvalitetu života bolesnika i članova njihovih obitelji

 

U teškim životnim situacijama nitko ne bi trebao biti sam, a žene oboljele od raka imaju tisuću pitanja. Zato je Udruga "SVE za NJU!" osnovala Centar za psihološku pomoć ženama koje su oboljele od (bilo koje vrste) raka. Prijeko potrebnu psihološku pomoć mogu zatražiti kako bolesnice tako i njihovi bližnji. U Centru se uči živjeti i preživjeti, promijeniti odnos prema životu i bolesti a u tome pomaže sakupljeno znanje i iskustvo oboljelih žena te stručnost zdravstvenih profesionalaca zaposlenih u Centru.

Centar za psihološku pomoć je smješten na 170 m2 u mezaninu dvorišne zgrade u ulici Kneza Mislava 10, u Zagrebu. Telefonski  broj  Centra je 01 6418 765,   eAdresa je  info@svezanju.hr. Radno vrijeme Centra je od  ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati a sve usluge su za korisnike besplatne.

U Centru je stalno djelatna profesionalna šesteročlana ekipa koja uključuje psihologe, domačicu i drugo osoblje. Vanjski suradnici Centra su psihijatri-psihoterapeuti Marijana Braš i Veljko Đorđević, profesorica psihologije  Nataša Jokić-Begić te nutriciologinja – farmakologinja Mimi Vurdelja.

Žene oboljele od raka te članovi njihovih obitelji mogu sve usluge Centra koristiti besplatno. Potrebno je da se prvo najave za inicijalni razgovo. Nakon toga - u skladu sa svojim preferencijama  i savjetom terapeuta, dogovara se  jedan ili više oblika tretmana. To su:
(1) Individualno savjetovanje i psihološka pomoć ženi oboljeloj od raka,
(2) Individualno savjetovanje i psihološka pomoć njenom partneru ili članovima obitelji,
Djelatnici Centra svakodnevno obave 3 do 5 individualnih terapija a zainteresirane osobe dolaze na terapiju osobno u prostorije Centra.
No, terapija se može provesti i telefonski ili pute skypea.
(3) Grupni psihološki tretmani pod vodstvom dvoje terapeuta.

Tijekom 6 do 8 mjeseci, jednom tjedno na sat i pol  se okupljaju članovi zatvorenih grupa, njih 8 do 12. Uz pomoć terapeuta se obrađuju teme: kako se nositi sa  svojom reakcijom na bolest…šok, strah, nevjerica, ljutnja; kako se nositi s emocijama koje se pri tome javljaju: krivnja, tuga.. Gotovo polovica žena oboljelih od raka pada u depresiju, javljaju se napadi panike, anksioznost…
(4) Grupe podrške
(5) Edukativno-aktivne  radionice

Edukacijski dio Centra a je namijenjen svim zainteresiranima, odnosno  otvoren  je ne samo za onkološke bolesnike i njihove obitelji već za sve zainteresirane građane
-nutricionizam,
-tehnike opuštanja, relaksacije i ostale anti – stres tehnike,
-fizioterapija
(6) Specijalizirani programi za oboljele žene koje provode partnerske organizacije:

JOGA za jačanje muskulature, prilagođena ženama koje su operirane (rak dojke)  a pod vodstvom  partnerske organizacije „Yoga in
Daily Life, ANTISTRES PROGRAM „Umijeće življenja“,  PSIHOTERAPIJA PLESOM i POKRETOM pod vodstvom Sanele Marušić.

(7) Smještaj za žene koje dolaze na terapiju iz drugih gradova a slabijeg su imovinskog stanja.
Naime, Centar raspolaže sa 2 spavaće sobe i 4 kreveta koji su na usluzi klijenticama koje ne žive u Zagrebu  ali  dolaze u Zagreb  na kemoterapiju i/ili zračenje. U Centru mogu prespavati  i koliko je potrebno, dobiti interventnu psihoterapijsku pomoć. 

 

O  udruzi "Sve za nju"
Utemeljitelj Centra za psihološku pomoć je udruga„SVE za NJU“ koja okuplja  žene oboljele i liječene od raka dojke, njihove obitelji i prijatelje. Udruga je osnovana  21.03. 2008. godine  kao  dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija, sa ciljem pružanja  infomacijske, psihološke i logističke pomoći  ženama oboljelima od raka dojke, kao i njihovim obiteljima. Osnovale su je tri pacijentice, Vesna Andrijević-Matovac, Bojana Benović i Almenka Balenović.   Projekt Centra za psihološku pomoć osmislila je mala grupa entuzijasta, pacijentica koje su i same liječene od raka, te su spoznale da je psihološka pomoć trajno potrebna u procesu liječenja od raka a često  i  kasnije. Centar za psihološku pomoć je poćeo s radom u ljeto 2010. godine a u proteklih nešto više od godine dana u njemu je pronašlo pomoć 200 tinjak žena oboljelih od raka. Kako bi upoznala što širi krug ljudi sa svojim aktivnostima, Centar je sredinom listopada organizirao  „Dan otvorenih  vrata.“  Posjetitelji su mogli razgledati prostorije Centra, upoznati se s terapeutima i uslugama koje Centar besplatno pruža te dobiti sve  odgovore o bolesti raka dojke.


Što je to psihoonkologija?
Psihoonkologija se bavi razumijevanjem i liječenjem psiholoških, emocionalnih, socijalnih, duhovnih i funkcionalnih aspekata karcinoma, s naglaskom na bolju kvalitetu života bolesnika i članova njihovih obitelji. Izrazito je važno prepoznati i razumjeti različite psihološke odgovore bolesnika s karcinomom, članova njihovih obitelji i medicinskog osoblja. Treba poznavati i liječiti psihološke faktore koji mogu utjecati na rizik za nastanak karcinoma i preživljavanje.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.