Terapija genima i Alzheimerova bolest


Autor/Izvor: www.drHorvat.hr, BBC

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Terapija genima i Alzheimerova bolest

Svjetsko stanovništvo sve je starije i sve podložnije bolestima koje uzrokuju gubitak pamćenja

 

Istraživači iz Gladstone instituta za neurološke bolesti iz San Francisca na životinjama su s uspjehom testirali novu tehnika liječenja. Radi se o terapiji genima koja može smanjili probleme s memorijom, tipične za  Alzheimerovu bolest.

Tim Instituta za neurološke bolesti Gladstone, vjeruju kako pojačavanje količine moždanih kemikalija EphB2-koje služe kao neurotransmiteri-mogu pomoći smanjenju ili čak sprječavanju nekih od najgorih simptoma Alzheimerove  bolesti.

Kemikalije igraju važnu ulogu kod procesa pamćenja općenito. Kada se radi o Alzheimerovoj bolesti – zalihe moždanih kemikalija su iscrpljene. Jedna od najuočljivijih posljedica na mozgu oboljelom od Alzheimera, jest razvitak toksičnog proteina Amyloid.  Razvoj tog toksičnog proteina dovodi do smrti moždanih stanica.

Međutim, još jedna karakteristika Amyloida jest da se može vezati direktno za EphB2 a to objašnjava sindrom gubljenja memorije.EphB2 se veže za Amyloid, te nije više dostupan moždanim stanicama koje bez njega odumiru.

Kako bi testirali ovu ideju, znanstvenici su na miševima primijenili  eksperimentalnu tehniku liječenja  genima. Smanjenjem razinu EphB2, zdravi miš bi razvio simptome slične Alzheimeru. Suprotno, kada bi ‘Alzheimer’ mišu povećali unos EphB2 uz pomoć  terapije genima, njihovi problemi sa memorijom bi nestali.

Prof. dr. Lennart Mucke, koji je vodio ovu studiju, rekao je da je njegov tim oduševljen pronalaskom. “Mislimo kako bi blokiranje Amyloida i povećanje razine EphB2, moglo učiniti velike pomake u pokušaju liječenja Alzheimerove bolesti.”

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.