Zdravstvo nakon 04.12.2011. - tema “Prava pacijenata i participacija građana kroz udruge u donošenju važnih odluka u zdravstvenom sustavu” (4)


Autor/Izvor: Obračun kod tportala 151111

Objavljeno: 30.11.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zdravstvo nakon 04.12.2011. - tema “Prava pacijenata i participacija građana kroz udruge u donošenju važnih odluka u zdravstvenom sustavu” (4)

Studeni 2011. predizborno sučeljavanje pozicije i oporbe - tema “Prava pacijenata i participacija građana kroz udruge u donošenju važnih odluka u zdravstvenom sustavu”, Ante Zvonimir Golem vs. Rajko Ostojić

 

U tportalovom serijalu predizbornog sučeljavanja “Obračun kod tportala”, urednica i voditeljica, Alemka Lisinski je ugostila predstavnike pozicije i oporbe. O zdravstvu i zdravlju su 15. studenog 2011., govorili političari-liječnici Ante Zvonimir Golem, HDZ-ov državni  tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi  i Rajko Ostojić KUKURIKU/SDP-ov kandidat za  ministra zdravstva u  slučaju izborne pobjede.

U ovom članku prenosimo segment sučeljavanja, tema: “Prava pacijenata i participacija građana kroz udruge u donošenju važnih odluka u zdravstvenom sustavu”.

Lisinski:  Da se vratimo građanima, korisnicima zdravstvenih usluga jer smo se do sada uglavnom bavili pitanjima sustava. Kako kanite uključiti građane da participiraju u donošenju odluka o nekim važnim, ključnim zdravstvenim uslugama? Mi u medijima često primamo pritužbe građana da se ne poštuju prava pacijenata..

Golem:  Mi radimo po Zakonu o zaštiti prava pacijenata, da se formiralo Povjerenstvo o zaštiti prava pacijenata i da  kroz Povjerenstvo, najjača skupina udruga pacijenata, Koalicija udruga u zdravstvu   bude partner u razvoju zdravstvenog sustava.…Kad se donosio paket zdravstvenih zakona i podzakonskih akata, tada  je bila provedena široka rasprava sa svima na koje to utječe. Vremenski dužu javnu raspravu u  to vrijeme si nismo mogli dozvoliti jer je trebalo stabilizirati financijski zdravstveni sustav… Sada se osluškuju želje građana koje bi mogle upotpuniti, poboljšati zdravstveni sustav. Evo jednog primjera. Pročitao sam da će se uvesti telemedicine... No, telemedicina  je u Hrvatskoj već uvedena. Godišnje se u Hrvatskoj  radi oko 5.500 usluga iz područja telekardiologije, teleradiologije i teledijalize.  Primjerice, stanovnik jednog otoka dobije holter, kardiolog u  KBC Zagreb očitava holter…to već radi…to ide u smjeru da se građanima približimo, da stvarno vratimo tu “štamparizaciju medicine”, taj  pristup pacijentu…. Ne - stvaranje Domova zdravlja…Andrija Štampar nije osnovao niti jedan Dom zdravlja… Dom zdravlja je osnovao Vuletić, kad je Štampar već bio preminuo…

Ostojić: Da aktualna zdravstvena administracija vodi računa o pacijentima, onda bi došli na prošlotjedni “Okrugli stol Koalicije udruga u zdravstvu”. Nitko iz HDZ se nije pojavio…
U odlučivanju tri su aktera: Ministarstvi zdravstva, Agencija za ljekove odnosno procjenu tehnologije i udruge pacijenata. Svatko od tih aktera bi imao pravo na jednu odluku, da li primjerice lijek ili ugradbeni materijal ide na “Listu”   i onda se shematski, matematički izračuna njihova ocijena i lijek ide ili ne ide na Listu……

Mi smo liječnici zdravstveni profesionalci, mi dajemo sve od sebe na osnovu znanosti 21. stoljeća…-  na žalost ne uvijek -  jer imamo Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je 20. stoljeće – ali pozivamo udruge da budu aktivan akter u donošenju odluka (o zdravstvu).

Napomena: Teme koje su bile predmet predizbornog sučeljavanja Golem vs. Ostojić dana 15.11.2011.  u “Obračunu kod tportala” su:

Reforma Hitne medicinske pomoći; Preustroj bolničkog sustava; Dopunsko zdravstveno osiguranje; Transparentnost poslovanja HZZO-a i Liste ljekova; Liječnici obiteljske medicine; Prava pacijenata i participacija građana kroz udruge u donošenju važnih odluka u zdravstvenom sustavu; Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji; Medicina i alternativa; Eutanazija; Diferencijacija naknada za bolovanje; Žensko pravo na odluku o vlastitom tijelu i reprodukcija; Porodiljne naknade i pronatalitetna politika; Zakon o listi tjelesnih oštećenja; Plaćanje pripravničkog staža zdravstvenim profesionalcima te mjere stimulacije mladih za odabir zdravstvenih zvanja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.