Klinika za tumore nije javna garaža


Ružica Cigler novinarka Večernjeg lista

Autor/Izvor: Večernji list 301111, kolumna Otvorena vrata, Ružica Cigler

Objavljeno: 8.12.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Klinika za tumore nije javna garaža

Svađa izvođača radova i Ministarstvo zdravstva dok nova Klinike za tumore već više od godinu dana stoji neiskorištena

 

Ružica Cigler, dugogodišnja urednica i novinarka Večernjeg lista - potaknuta  pismom čitatelja - pita se zašto novinari nisu neprekidno, iz dana u dan,  izvještavali  o Klinici za tumore koja sada već više od godinu dana stoji neiskorištena. Prenosimo tekst kolumne “Otvorena vrata” od 30. studenoga 2011.


Ingra i  Ministarstvo zdravstva  svađaju se zbog ključa Klinike za tumore, to je dobra novinarska priča, ali bolja je ona da se teški bolesnici ne mogu u nju useliti. Novinari nisu smjeli odustati od praćenja tog slučaja iz dana u dan - bez obzira na to što je očigledno nastojanje ministra zdravstva da na ho-ruk uoči izbora otvori  kliniku i što u toj žurbi i Ingra vidi svoju računicu - želite li otvorenje, izvolite to i platiti.


Čitatelj je u pravu, novinari su o ovom slučaju izvještavali dva dana. Prvi dan, kad su se u novoj Klinici za tumore KBC-a Sestara milosrdnica sukobili zaštitari Ingre i Mi­nistarstva zdravstva zbog toga tko će ući u zgradu. I drugi dan, kad je Ministarstvo zdravstva objavilo da je angažira­lo odvjetnički ured i razmišlja o tužbi protiv Ingre, a Ingra je podsjetila da je upravo ona pozivala Ministarstvo na primopredaju još od studenoga 2010., ali i na namirenje duga.

Neočekivano, u sukob je upleten i DORH. Ministarstvo zdravstva reklo je da je od DORH-a dobilo preporuku za preuzimanje bolničke zgrade, a sutradan je to iz DORH-ova Ureda za odnose s javnošću demantirano.

Slučaj bi bio zanimljiv i da je riječ o javnoj garaži, muzeju ili robnoj kući, na primjer, a kamoli kad je u pitanju bolnica i još k tome ona u kojoj se liječe tumori. Začuđujuće je da novinare nije zanimalo što je prava istina, kad su, ovako plošno gledano, obje strane  u pravu. Posve je sigurno da ključ rješenja treba tražiti u finesama o kojima mi čitatelji nemamo pojma.

Čitatelj s početka teksta našao je svog krivca u Ingri koja traži od Ministarstva da plati 6 milijuna kuna dodatnih troškova ili ne da ključ od Klinike. A sudeći samo po onome što je objavljeno, ni Ministarstvo nije baš cvijeće, što zbog lažnog pozivanja na preporuku DORH-a, a što zbog odugovlačenja dogovora s Ingrom još od 26. studenoga 2010. kada je Klinika dovršena.

No, javnost ne zna, primjerice, da u novoj zgradi Klinike za tumore, premda u njoj jesu medicinski aparati, nedostaje drugi namještaj, pa pacijenti, bez obzira na to kod koga je ključ klinike, moraju i dalje biti u staroj zgradi. Ne zna se niti da je Ingra zatražila tri dana da bi se očitovala na primopredajni zapisnik od 16. studenoga i poručila je da ima volje za dogovor. Među recima se čita da je spremna smanjiti iznos za dodatne troškove, ali i da od naplate ne odustaje. Tri su dana odavno prošla, a nismo nigdje pročitali što dalje.

Bez obzira na to što je očigledno nastojanje ministra zdravstva da na ho-ruk uoči izbora otvori tako značajnu kliniku unatoč tome što nije useljiva (na to smo već na­vikli) i što u toj žurbi i Ingra vidi svoju računicu - želite li otvorenje, izvolite to i platiti - novinari nisu smjeli odustati od praćenja tog slučaja iz dana u dan. Jer, kao što rekosmo, nije riječ o garaži nego o Klinici za tumore.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.