Rajko Ostojić novi ministar zdravstva


Autor/Izvor: IZVOR: Globus 091211, www.sdp.hr,

Objavljeno: 10.12.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Rajko Ostojić novi ministar zdravstva

Konačno se odvaja zdravstvo od socijalne skrbi, Ministarstvo zdravstva preuzima Rajko Ostojić dok će se pitanjima obitelji i socijalne skrbi bavit ministrica Milanka Opačić

 

“Rajko ima ne samo nacionalnu reputa­ciju u struci nego i dobre međunarodne veze, pa mislim da ima sve uvjete da preuzme brigu o cjelokupnom zdravstvenom sustavu"- kaže  Ostojićev profesor i  kolega, bivši dekan Medicinskog fakulteta i dugogodišnji pred­stojnik Interne klinike na Rebru, Nijaz Hadžić. “Kad se Rajko 2000.godine angažirao u Račanovoj Vladi, to je bilo malo prerano. U pravilu sam protiv toga da se dobri  liječnici aktivno bave politikom jer je bolje da svoje znanje daju struci. Ali ako to želi, sma­trao sam da najprije treba steći potpunu afirmaciju u struci, a tek se onda angažirati u politici”


Izvrsnost
Rajko Ostojić je medicinu diplomirao u lipnju 1986. kao prvi u generaciji (summa cum laude). Tijekom 90-ih napredovao je u struci sve do subspecijalizacije iz gastroenterologije, te je postao jedan od najpoznatijih internista. U tom je razdoblju (od 1996. do 1997.) dobio i međunarodnu stipen­diju na American College of Gastroenterology kao jedini predstavnik iz Europe.
I kasnije je često odlazio u Ameriku i Europu, na poslijediplomske tečajeve i kongrese, odakle bi se  uvijek vraćao  s idejama za primjenu "kod kuće". Tako je jesenas, po povratku iz Washingtona, na svoj  odjel na Rebru uveo e-vizitu. Svi njegovi suradnici stalno uz sebe imaju prijenosno tablet računalo na kojemu pacijentima pokazuju nalaze i dijagoze, a međusobno komuniciraju preko skypea.


Iskustvo u državnoj zdravstvenoj administraciji
Novi ministar zdravstva već ima iskustva u državnoj zdravstvenoj administraciji. Od 2000. do 2002. godine bio je zamjenik tadašnje ministrice zdravstva iz HSS-ove kvote, Ane Stavljenić-Rukavina. Tada je Ostojić bio nestranački kadar a posao zamjenika ponudila mu je sama Stavljenić-Rukavina, koja ga je dobro poznavala s Rebra. Uz  iskustvo u državnoj zdravstvenoj administraciji, novom ministru zdravstva će koristiti i to što je prošao i poslijediplomsko usavršavanje iz menadžmenta na John Hopkins Medicine International u Baltimoreu, s obzirom na to da resor zdravstva traži i racionalno upravljanje nov­cem.


Što o novom ministru zdravstva kaže njegov profesor i  politički oponent?
"Ne mogu reći kakav će biti ministar jer ne znam koliko je odlučan, još nije imao priliku pokazati svoju odlučnost. A novi ministar zdravstva morat će biti jako odlučan. No, znam da Rajko Ostojić ima osjećaj za socijalnu sigurnost i uvjeren sam da će sačuvati tu sigurnost u zdravstvu bolje od bilo koga drugog. Važno je i to što je kao političar korek­tan, može sa svakim komunicirati, u ophođenju je pravi gospodin", govori njegov dojučerašnji politički oponent HDZ-ovac Andrija Hebrang.

Ostojić je bio Hebrangov student na zagrebačkom Medi­cinskom fakultetu. Kao njegov bivši profesor, Hebrang o njemu ima samo riječi hvale: "Bio je briljantan student, marljiv i odličan. Sve gradivo sjajno je savladao i volim reći da ga jedino nisam uspio naučiti koju stranku treba odabrati."


Iz časopisa Globus te s mrežnih stranica SDP-a prenosimo CV novog ministra zdravstva:

Datum i mjeto rođenja: 19. siječnja1962.  u  Zagrebu

Obitelj: oženjen, ima sina

Imovinasuvlasnik stana u Zagrebu, vlasnik udjela u Fondu hrvatskih branitelja

Karijera:          

diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Specijalist interne medicine, subspecijalist gastroenterolog i hepatolog. Voditelj Referalnog centra Ministarstva zdravstva za kronične bolesti jetre. Objavio 130 radova i publikacija. Pozvani predavač na mnogim sveučilištima u Europi i SAD-u. Redoviti član Akademije medicinskih znanosti Hrvatske. Bio zamjenik ministra zdravstva od 2000. do 2003. godine. Zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Dužnosti u Saboru: potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb, član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

 

Iz zdravstvenog programa izbornih pobjednika izdvajamo:

podizanje svijesti građana o važnosti brige za vlastito zdravlje 

Bilo da ide u sjedište SDP-a na Iblerov trg ili na posao u  KBCZ na Rebru, Rajko Ostojić gotovo uvijek ide pješice. Na remenu hlača nosi tzv. pedometar, aparat za mjerenje broja kora­ka, i uredno prati je li tog dana dovoljno prohodao. Hodanjem nastoji održavati kondiciju jer se ne bavi spor­tom, a kao liječnik zna koliko je tjelesna aktivnost  važna za zdravlje.
Novi ministar zdravstva je i u predizbornoj kampanji redovito skretao pažnju javnosti na onaj segment zdravstvenog programa za koji smatra da ga je dosadašnja zdravstvena administracija zanemarivala a kojem će se ubuduće pridavati  veći značaj.  Radi se o prevenciji bolesti kroz revitalizaciju javnozdravstvenih akcija i podizanje svijesti građana o vlastitom zdravlju. Kako se to namjerava provesti? Kontinuiranim javnozdravstvenim akcijama ističući uzroke kroničnih nezaraznih bolesti; poticanjem razvoja službi za promicanje zdravlja i zdravog načina života; kontinuiranim preventivnim radom s djecom i adolescentima (program SIGURNOST: ključni dijelovi razdoblja odrastanja - od obiteljskih odnosa preko zdravstvenog odgoja do sigurnosti u prometu) te  podizanjem svijesti građana o važnosti brige za vlastito zdravlje.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.