Orguljaški koncert „Misterij Božića“ A. Knešaureka i P. Mašića


pavaomasic.weebly.com

Autor/Izvor: prema članku Branimira Pofuka, Večernji list 20120110

Objavljeno: 10.01.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    

Orguljaški koncert „Misterij Božića“ A. Knešaureka i P. Mašića

Na kraju veličanstvenog ciklusa - mladi orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić autorski su osmislili ambiciozni projekt, zahvaljujući kojem je hrvatska publika po prvi puta ima prilike čuti Bachov opus u njegovom integralnom obliku

 

Od travnja 2010. do siječnja 2012. orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić  odsvirali su 17 orguljaških koncerata. U nedjelju 8 siječnja, izmjenjujući se za velikim orguljama zagrebačke isusovačke bazilike  Srca Isusova,  mladi  orguljaši  su izveli zadnji koncert  pod naslovom "Misterij Božića" . Oni  su ujedno i autorski osmislili ovaj ambiciozni projekt, zahvaljujući kojem je hrvatska publika po prvi puta ima prilike čuti Bachov opus u njegovom integralnom obliku. Sve to na vlastitu inicijativu, bez lipe honorara i sukladno uo­bičajenoj Bachovoj posveti, samo Bogu na slavu.

Posljednji kon­cert je  Knešaurek počeo Preludijem i fugom u C-duru (BWV 547) te nastavio adventskim i božičnim koralnim preludijima iz Bachove Orguljske knjižice. Mašić je svoju polovicu otvorio Pastorellom u F-duru, nastavio koralima iz zbirke Kirnberger, a završio najpoznatijim Bachovim božićnim  notnim potpisom.

Kanonske varijacije na božićnu pjesmu Von Himmel hoch, da komm ich her  (BWV 769) je možda najkompleksnije djelo među onima božićne i uopće koralne provenijencije. Bach ga je skladao kao svojevrsnu ulaznicu u Društvo za glazbene znanosti, koje je utemeljio Lorenz Christoph Mizler  1738. u Leipzigu,  sa svrhom da okuplja oda­brane i najizvrsnije umove kojima su umjetnost, filozo­fija, teologija, matematika i ostale znanosti predstavljali jedinstvenu i nedjeljivu cjeli­nu. U baroknoj protestant­skoj Njemačkoj to nije bila samo intelektualna razono­da nego i svjetonazor obilje­žen neprestanom težnjom prema savršenstvu. Kao pri­stupni rad, kakvim se morao predstaviti svaki novi član, Bach je skladao znamenite kanonske varijacije na temu božičnog koralnog napjeva "Vom Himmel hoch, da komm ich her".

Sve je to samo jedna od brojnih priča o Johannu Sebastianu Bachu i tek jedno iz zadivljujuće boga­te riznice remek-djela koje su Ante Knešaurek i Pavao Mašić odsvirali na 17 konce­rata  u razdoblju od travnja 2010. do  siječnja 2012., na orgulja­ma zagrebačke isusovačke bazilike Srca Isusova.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.