Sud oslobodio Zadranina. Marihu- ana lijek za multiplu sklerozu?


Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 140112

Objavljeno: 14.03.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Sud oslobodio Zadranina. Marihu- ana lijek za multiplu sklerozu?

Zadranin s multiplom sklerozom pravomoćno oslobođen optužbe za zloporabu droge a marihuanu je pušio u zdravstvene svrhe

 

Vrhovni sud oslobodio Zadranina oboljelog od multiple skleroze zbog uzgoja i pušenja marihuane. No, legalizacije korištenja marihuana u svrhu liječenja u Hrvatskoj ipak neće biti sve dok većina zemalja EU ne donese takav zakon i dok buduća istraživanja ne razjasne kontroverze za terapijski učinak "trave". Istovremeno se na našem tržištu i dalje  mogu legalno nabavljati lijekovi s kanabisom.

Tridesetdevetogodišnji Zadranin koji boluje  od multiple skle­roze već desetak godina,  uzgajao je indijsku konoplju na balkonu i pušio “travu” kako bi ublažio simp­tome bolesti. Zbog zloporabe droge je najprije osuđen u postupku pri Županij­skom  suda  na uvjetnu kaznu da bi Vrhovni sud naknadno preinačio presudu i pravomoćno ga oslobodio. No,  ne zato što Sud smatra da je marihuana lijek.

Naime, u slučaju bolesnog Zadranina, Sud je zaključio da je riječ o beznačajnom kaznenom djelu  koje ne zahtijeva osudu društva, ni kaznu, jer je on uzgajao i konzumirao marihuanu kako bi suzbio simptome neizlječive bolesti, k tome je iskreno  priznao djelo a dosad nije bio osuđivan.

U otpusnom pismu bolesnog Zadranina, ko­je je Vrhovnom sudu priloži­la odvjetnica Tanja Budimir, navedeno je da je on prvo bio na terapiji kortikosteroidima, pa je tek potom posegnuo za marihuanom, odnosno posegnuo je za marihuanom tek kad se kura  do­puštenim lijekovima pokazala nedostatnom.

K tome, iz vještačenja liječnika-neurologa jasno proizlazi da mnogi bolesnici s multiplom sklerozom, koriste marihuanu za ubla­žavanje bolova, grčenja u mišićima i nesanicu te da će kontroverze za terapijski učinak te droge moći razja­sniti tek buduća medicinska istraživanja, a dotad se me­dicinska struka ne protivi, ali i ne potiče primjenu ma­rihuane u svrhu liječenja.

Ova presuda Vrhovnog suda ne znači da će svi optuženi koji se brane da su "travu" uzgajali jer im po­maže u liječenju raznih bole­sti biti oslobođeni, niti da će automatski netko tko boluje od multiple skleroze i uzga­ja i puši "travu", biti oslobođen.  

Ministar zdravlja i ujedno liječnik Rajko Ostojić presudu je ovako prokomentirao: “Droga u bilo kojem obliku je zlo i dok znanstvene činjenice ne potvrde drugačije - tako će i ostati. Legalizacije korište­nja marihuane u svrhu lije­čenja u Hrvatskoj neće biti sve dok većina zemalja EU ne donese takav zakon. A struka poručuje da razumnu odluku sudaca treba podr­žati jer je riječ o pomoći čo­vjeku koji marihuanu koristi da si olakša težak život”.

Jedan drugi liječnik Slavko Sakoman, koji već dugi niz godina najviše napora ulaže  u kreiranje suvremenih intersektorskih programa prevencije ovisnosti o drogama, te poboljšanju pristupa u tretmanu ovisnika, mišljenja je da treba liberalizirati članak zakona o posjedovanju marihuane. “U SAD-u, Australiji, pa i u Poljskoj dopušteno je pušenje marihuana u svrhu liječenja ili olakšavanja stanja kad drugi lijekovi ne pomažu” - kaže dr.Sakoman. On smatra da u obzir treba uzeti i skori ulazak Hrvatske u EU: “Zakoni među zemljama EU,  kada je u pi­tanju korištenje droga, ša­roliki su i nema konsenzusa. No, mnogi lijekovi koji u sasta­vu imaju kanabis mogu se le­galno kupiti na hrvatskom tržištu.”

 FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.