Estetski kirurg dr. Kinčl prijavio prvi slučaj opasnih PiP implantata


Estetski kirurg Miroslav Kinčl

Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 140112

Objavljeno: 15.01.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Estetski kirurg dr. Kinčl prijavio prvi slučaj opasnih PiP implantata

Estetski kirurg prijavio prvi slučaj opasnih silikonskih implantata. Hrvatska zdravstvena administracija ne zna što bi, dok su francuske zdravstvene vlasti na preglede i vađenja pozvale desetke tisuća žena.

 

 

Opasnim francuskim silikonima koje je iz grudi jedne paci­jentice izvadio estetski kirurg Miroslav Kinčl  sada se 'nabacuju' zdravstvena administracija, policija i vještaci u Hrvatskoj. Jedino ravnatelj Zavoda za toksikologiju dao konkretnu preporuku što učiniti s implantatima.

Silikonski implantati fran­cuske tvrtke Poly Implant Prothese (PiP), koje je 10. siječnja iz grudi četrdesetogodišnje paci­jentice izvadio dr. Kinčl u privatnoj zagrebačkoj Poliklinici za plastičnu i opću kirurgiju Barbel, još uvijek čekaju vještačenje. Naime, kirurg se, otkrivši sporne implantate, zbog kojih su u Francuskoj na preglede i vađenja pozva­ni deseci tisuća žena, sa­vjetovao s Ministarstvom zdravlja koje ga je uputilo na policiju i DORH, a slučaj je prijavio i Hrvatskom za­vodu za javno zdravstvo te Agenciji za lijekove.

Uzorci okolnog tkiva iz gru­di pacijentice te pronađeni implantati još su uvijek u Poliklinici Barbel, a odgovor je zasad stigao  tek iz Zavoda za tok­sikologiju koji je preporučio vještačenje u Centru za kri­minalistička vještačenja i forenzična ispitivanja Ivan Vučetić u MUP-u.

„ Hoće li ili neće pacijentica tužiti Poly Implant Prothese, to je njezin izbor, no moje je da prijavim slu­čaj s obzirom na to da sam pronašao dokaze da je poči­njeno kazneno djelo“  objaš­njava dr. Kinčl u očekivanju poteza neke od mjerodav­nih hrvatskih institucija.

Četrdesetogodišnja pacijentica je grudi  uredila  prije 9 godina u Belgiji. i nije ni slutila da svo to vrijeme nosi umetke koje je sada francusko ministarstvo zdravstva proglasilo opasnima za život. Implantati su tada bili ugrađeni ispod žlijezde. Ta metoda je u međuvremenu  zastarjela a kako pacijentica nije bila zadovoljna  postignutim učinkom i kako su se silikoni otegnuli, obratila se dr. Kinčlu: „Odlučili smo ih izvaditi. Pacijentica, što je vrlo neodgovorno od belgijskog liječnika koji joj je ugradio implantate, nije imala nikakav podatak o njima, a što je obavezno. Naime, svaki implantat, ne samo silikoni za grudi nego i sve ostale proteze i slično što se ugrađuje u ljudsko tijelo ima svoju "osobnu iskaznicu", karticu s podacima o proizvođaču, serijski broj, broj odobrenja Agencije za medicinske proizvode...“

Tek tijekom operativnog zahvata,  dr. Kinčl  je po logotipu i oznakama,  shvatio da se radi o zloglasnim francuskim PiP-ovim implantatima u kojima je medicinski silikon zamijenjen jeftinim industrijskim. Zbog toga  je ugroženo zdravlje šezdesetak tisuća žena samo u Francuskoj i u Velikoj Britaniji te znatno veći broj žena u još 65 zemalja svijeta u kojima se ugrađuju Poly Implant Prothese.

„Pacijentica na sreću  nije bila vitalno ugrožena, no njezini su implantati u klasi proskribiranih i dobro je da smo ih izvadili. Čak bih rekao, s obzirom na ostalo neidentificirano "smeće" što sam viđao vadeći nelicencirane silikone, da su bili u relativno dobrom stanju. Iako je gel bio nešto rjeđi, rekao bih, sa zadrškom, da je u ovom slučaju riječ o implantatima iz serije koje je PiP, pretpostavljam, dao licencirati i tako dobio odobrenje agencije, a potom se kvaliteta srozala jer agencija nije provodila redovite kontrole“– objašnjava dr. Kinčl.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.