Večernjakova rang lista – ministar zdravlja najpripremljeniji


Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 140112

Objavljeno: 16.01.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Večernjakova rang lista – ministar zdravlja najpripremljeniji

Rang lista novih ministara, Rajko Ostojić prvi prema kriteriju stručnosti i pripremljenosti za ministarsku funkciju

 

Žiri sastavljen od novinara i urednika Večernjeg lista u suradnji s vanjskim analitičarima ocijenio je nove ministre po kriteriju stručnosti i pripremljenosti za nove dužnosti. Iako je nova hrvatska vlada imenovana tek prije tri tjedna, već se sad prema  prvim potezima i nastupima u javnosti, stvaraju obrisi koji su od novih ministara stručni i kompetentni, a koji  nisu pohvatali  konce…Kuriozitet hrvatske politike je velik broj liječnika među političarima a  u novoj  hrvatskoj  vladi  sjede čak trojica. Za europske pojmove neuobičajeno…Iz članka novinara Josipa Bohutinskog objavljenog u  Večernjem listu od 14. siječnja, izdvajamo ocjene trojice ministara koji su u politiku došli iz liječničke profesije. Sve ministre je ocjenjivao žiri novinara i urednika Večernjeg lista po kriteriju stručnosti i pripremljenosti.

OCJENU 10 (odličan) i najbolji plasman među 22 člana nove vlade, novinari su dodijelili ministru zdravlja.
prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med.
“Rajko Ostojić, doktor medicine dolazi na mjesto ministra zdravlja ravno iz sustava. Odmah je pokazao da je dobro pripremljen i da je izradio rješenja za goruće problem zdravstva”.
Novi ministar zdravlja je liječnik, specijalist interne medicine sa subspecijalizacijom iz gastroenterologije i hepatologije. Već ima iskustva u državnoj zdravstvenoj administraciji. Od 2000. do 2002. godine bio je zamjenik tadašnje ministrice zdravstva iz HSS-ove kvote, Ane Stavljenić-Rukavina. Tada je Ostojić bio nestranački kadar a posao zamjenika ponudila mu je sama Stavljenić-Rukavina, koja ga je dobro poznavala kao kolegu s KBC Rebra. Uz  iskustvo u državnoj zdravstvenoj administraciji, novom ministru zdravstva će koristiti i to što je prošao i poslijediplomsko usavršavanje iz menadžmenta na John Hopkins Medicine International u Baltimoreu, s obzirom na to da resor zdravstva traži i racionalno upravljanje nov­cem. Teži izvrsnosti pa je tako općepoznato da se sa brojnih  poslijediplomskih tečajeva i kongresa, uvijek vraćao  s idejama za  primijenu u svom hrvatskom okruženju.

OCJENU 6 (dobar) i četrnaesto mjesto među 22 člana nove vlade, novinari su dodijelili ministru rada i mirovinske politike.
prof. dr. sc. Mirando Mrsić, dr.med.

“Doktor medicine i funkcija ministra rada i mirovinske politike baš i nisu kompatibilni, no Mrsić ipak pokazuje inicijativu, među ostalima i za ukidanje povlaštenih mirovina”. Novi ministar rada i mirovinske politike je liječnik, specijalist interne medicine sa subspecijalizacijom iz hematologije,  jedan od osnivača Zaklade „Ana Rukavina“ i njen medicinski direktor, pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži, član Odbora direktora Europskog udruženja za rijetke bolesti,  osnivač  Hrvatske udruge leukemija i limfomi izvanredni profesor Medicinskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu. Svojevremeno je bio  i član Uprave i pomoćnik ravnatelja za stručno medicinske poslove, KBC Zagreb.

OCJENU 2 (dovoljan) i dvadeseto mjesto među 22 člana vlade, novinari dodijelili ministru znanosti, obrazovanja i sporta.
doc. dr. sc. Željko Jovanović, dr. med., mr. oec.
“Doktor medicine bez iskustva u znanosti i obrazovanju preuzeo je taj resor. Pritom se bavi sekundarnim problemima poput Hrvatskog nogometnog saveza…Političkog analitičara Žarka Puhovskog zabrinjava odnos nove Vlade prema znanosti i obrazovanju jer je za ministra tog resora imenovan Željko Jovanović koji nema iskustva u tom području, a koje je iznimno važno za razvoj društva. - Jovanović se bavi drugorazrednim pričama poput nogometa, on je slučajno postao ministar- smatra Puhovski”.
Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta je liječnik, doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, polje biomedicinskih znanosti. Kao liječnik radio je samo prvih nekoliko godina i to u ambulanti opće medicine u Omišlju te u Ustanovi za hitnu medicinsku pomoć u Rijeci. Najveći dio radnog vijeka je proveo u  farmaceutskim divovima kao što su F. Hoffmann – La Roche,  Schering-Plough i General Electric Healthcare.  Poslijednjih godina je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeka i zastupnik u Hrvatskom saboru, potpredsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb te  član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu.  Javnosti ga percipira prvenstveno  kao žestokog predsjednika Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, sklonog oštrim saborskim istupima.

Vrijeme će pokazati da li je Željko Jovanović prva žrtva političkog brendiranja ili će mu njegovo iskustvo u marketingu realnog sektora (farmaceutska branša) te  specijalizacija za marketing menadžment  i magisterij na Ekonomskom fakultetu  pomoći da u svoju korist preokrene negativnu percepciju  na početku svog mandata  ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.