Turudića će operirati u Austriji - pauza u suđenju


Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 140111

Objavljeno: 23.01.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Turudića će operirati u Austriji - pauza u suđenju

Turudić će operaciju platiti iz vlastitog džepa a njegovim bolovanjem uzrokovana pauza u procesu protiv bivšeg premjera Sanadera trajat će tek mjesec dana pa ne postoji opasnost od vraćanja suđenje na početak

 

Ivan Turudić glavni sudac u “procesu stoljeća” protiv bivšeg premjera, odlazi u Innsbruck na operaciju koljena. Zahvat će platiti iz vlastitog džepa a za  austrijske liječnike se odlučio jer se takav zahvat rijeđe obavlja u Hrvatskoj dok je klinika u Innsbrucku specijalizirana  upravo za zahvate na koljenu.

Kako se radi o sucu čija su suđenja medijski izuzetno eksponirana - javnost i novinare  su zanimali  razlozi zbog kojih se Turudić odlučio na liječenje u Austriji, kakva je cijena takvog operativnog zahvata te “tajming” -  zašto operacija a time i pauza u suđenju  upravo sada?

U intervjuu “Večernjem listu” od 14. siječnja, Turudić je dao odgovore na sva ta pitanja:
„Riječ je o degenerativnoj promjeni koljena, koja uzrokuje niz drugih pojedi­načnih zahvata. Stanje te ozljede bitno mi se pogor­šalo za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu… Tu operaciju odgađam već duže vrijeme. Liječnici su me upozorili da bi sva­ko daljnje odgađanje imalo teže posljedice, odnosno da bi mi u slučaju da ne odem na operaciju, za koju godi­nu moralo biti ugrađeno umjetno koljeno. Dakle, nije istina da je riječ o banalnoj sportskoj ozljedi zbog ko­je se prekida suđenje, kao što se zlonamjerno tvrdi u jednim dnevnim novinama.“

Turudić smatra da je pisanje tih novina neprofesionalno i  neutemeljeno na činjenicama jer se u spornom napisu tvrdi da se kod Turudića radi o banalnoj sportskoj ozljedi, odnosno osteotomiji koja je vrlo če­sta kod muškaraca s oksericama, a po­glavito onih koji se bave nogo­metom jer se tako nejednako opterećuje koljenski zglob.
“Takvo izvještavanje sma­tram skandaloznim i upra­vo zbog toga ću prvi put u 20 godina sudačke karijere zadovoljštinu zbog toga za­tražiti na sudu“-  izjavio je Turudić

 

Što se pak tiče prekida suđenja protiv bivšeg premijera, to ni­je neuobičajena situacija u sudskim postupcima jer  do prekida rasprave uglavnom dolazi zbog bolesti  neke od strana u postupku a uzrok opravdanog prekida suđenja može još biti čekanje na rezultate vještačenje te čekanje na dostavu dokumentacije.
 

No,  zakonom je ograničeno vrijeme  prekida suđenja na najviše 3 mjeseca, kako se zbog ra­zličitih proceduralnih prob­lema ili bolesti sudionika procesa, složena suđenja s velikim brojem svjedoka i brojnim dokazima ne bi morala vraćati na početak. Novim Zakonom o kaznenom postup­ku, koji je u uskočkim pred­metima na snazi već dvije i pol godine, dozvoljena je stanku između dvaju ročišta od najviše 3 mjeseca. Stoga je neutemeljena bojazan da bi se zbog sučeva jednomjesečnog bolovanja postupka bivšem premijeru Sanaderu morao vratiti  na početak, odnosno ponoviti.
„Prekid će biti u zakonskim rokovi­ma, suđenje će se normalno nastaviti za mjesec dana, kada se vratim s bolovanja. A o odlasku na operaciju obavijestio sam i predsjed­nika Vrhovnog suda Branka Hrvatina te ministra pravo­suđa Orsata Miljenića“- rekao je sudac Turudić.

 

 FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.