EU i kvrgavi paradajzi po DUS-u?


paradajz rastline com

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 190911

Objavljeno: 21.08.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

EU i kvrgavi paradajzi po DUS-u?

"Čudno-ružno" ili prirodno voće i povrće? Pravila za hrvatsko tržište (ne)jasna?

 

Među mnogim prednostima koje donosi EU pronađe se i koji "biser". To je slučaj s propisima da mrkve, krastavci i drugo povrće ne smiju biti na tržištu ako su "čudnog" i "ružnog" oblika. Ta je regulativa ukinuta pod pritiskom javnosti 2008., ali je ostala vrijediti za 10 vrsta povrća, među kojima su jabuke, jagode i rajčice.

Što je RH ispregovarala u vezi s tim? Hoće li uzgajivači smjeti prodavati "kvrgave" rajčice? Ispregovarana stajališta ne spominju poimence rajčicu, ali spominju ovo: EU pristaje na hrvatski zahtjev za prijelaznim razdobljem do 31. prosinca 2014. tijekom kojeg će različite sorte repe, žitarica, uljarica, povrća i sjemenskog krumpira koje nisu prošle DUS test smjeti u prodaju, ali samo na hrvatskom tržištu.

DUS je test jasnoće i ujednačenosti koji propisuje, među ostalim, i oblike povrća. Drugim riječima EU je rekao: uzgajajte vaše čudno netestirano povrće do kraja 2014., ali samo za svoje potrebe, a nakon toga sve na test. Krije li se u toj formulaciji i zabrana za kvrgave jabuke i rajčice od 2015. godine?

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.