Božićna purica na lingvistički


Autor/Izvor: Jutarnji list 231211

Objavljeno: 24.12.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Božićna purica na lingvistički

Na mnogim stolovima sjeverne Hrvatske će se za Božić naći purica s mlincima. To je tradicija - reći će mnogi.  No, kaj su jeli naši stari z mlinci prije Kolum­ba otvoreno je pitanje, jer je pura stigla iz Sjeverne Amerike. Inoslav Bešker,  novinar i komentator  Jutarnjeg lista  pozabavio se  u ovo predblagdansko vrijeme “puricom z mlincima” ali ne s kulinarskog već s lingvističkog gledišta. Prenosimo njegov tekst u cijelosti:

>Purica je deminutiv, zapravo hipokoristik, tipičan za srdačan odnos spram jela u sjevernoj Hrvatskoj, koja se obi­čno identificira  s "kajkavskim mentalitetom":  omašna jetra, čim ih prirede za jelo, mijenjaju rod i veličinu i posta­ju jetrica, jedu ih kumek i kumica, srčeko njegovo, pa spiju kupicu, i sve tako dalje. Nije onda čudno što i najveći pri­mjerak peradi iz naših dvorišta (ako ne kanimo jesti nojčeka ili njegovo jajce), pura, u protvanu postane purica, zalogajček. Servira se z mlinci, a mlinac je - ako ga nećete gotovoga - beskvasan kruh (vele neki: tjestenina) od glatkog brašna, umiješan s malo soli i mlakom vodom, pa pečen na 230°C nekih se­dam minuta, pa preliven kipućom vo­dom, ocijeđen i zatim natopljen maščobom (pazi: nije deminutiv) od pečenja.

Kaj su jeli naši stari z mlinci prije Kolum­ba otvoreno je pitanje, jer je pura stigla iz Sjeverne Amerike. Ondje su dobri do­moroci nahranili gladne dojdeke puritance puricama, što Amerikanci obilje­žavaju Danom zahvalnosti, kad je opći pokolj purana, dok su domoroce pre­stali klati pošto su postali rijetkost i izvor turističkih prihoda.

"Puran" je u hrvatskome kajkavskome usvojenica nejasna porijekla: Akademijin jezik mni da je onomatopeja. Skok veli da je od talijanskoga "perua-no" (Peru je Španjolcima nekad bio sva Južna Amerika), jer je u portugalskome "peru-selvagem" odnosno "peru",  ali nisam u talijanskim rječnicima uspio naći "peruano" kao naziv te ptice, ali jesam u njemačkome "peruan" za ne­ku patku)..«

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.