12. svibnja Dan sestrinstva - kako žive medicinske sestre u Sloveniji?


Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 190112

Objavljeno: 11.05.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

12. svibnja Dan sestrinstva - kako žive medicinske sestre u Sloveniji?

Za tročlanu obitelj dovoljno je1.000 eura mjesečno, računajući pritom i hranu, otplatu kredita za kupnju kuće te registraciju i gorivo za dva auta. Plaća medicinske sestre je 850-1.000 eura.

 

 

Slovenke Majda Kramberger  i njena kći Janja  su  po zanimanju medicinske sestre a žive sa svojim obiteljima u Rogatecu blizu hrvatske granice. Jedna radi u javnom a druga u privatnom zdravstvu. Koliko zarađuju, kako žive njihove obitelji?

Majda (53) živi u obiteljskoj kući sa suprugom Brankom (55) i sinom Blažom (23). Zaposlena je  u Domu zdravlja Šmarje pri Jelšah kao medicinska sestra, a mjesečno zarađuje 850 eura.  Majdin suprug Branko  je  profesionalni vozač, radi za privatnika i vozi ture po cijeloj Europi  a na terenu zna provesti i po dva tjedna u komadu. Prijavljen je na 580 eura mjesečno, ali dio plaće dobije i "na ruke".  Sin Blaž  je  apsolvent  na Ekonomsko-poslovnom fakultetu u Mariboru. Uskoro će diplomirati, a planira nastaviti još dvije godine magisterija na istom fakultetu. U slobodno vrijeme pleše u  folklornom društvu  a rekreativno igra i nogomet.

Blažev boravak na studiju u Mariboru su djelomično financirali roditelji, podmirivanjem   mjesečne stanarine u iznosu 250 eura. Džeparac bi Blaž znao osigurao radom na recepciji jednog hotela u Rogaškoj Slatini.  A financijski teret studiranja u drugom gradu olakšala je i država  jer je Blaž  kao redovan student koji je davao „godinu za godinom“  bio oslobođen plaćanja  školarine.  I studentska prehrana je u Mariboru bila  povoljno riješena.  Za jedan obrok  student  izdvaja tek 2 eura, ostalo subvencionira država.

Majda i Branko  se kao mladi par doselili u Rogatec iz drugog dijela Slovenije. Dok su njihova djeca bila mala, živjeli  su dvadesetak godina u stanu. Tek prije deset godina su kupili kuću u kojoj  danas žive i za koju još otplaćaju kredit…U međuvremenu je kći  Janja zasnovala svoju obitelj i odselila  a sin Blaž  tek povremeno boravi kod roditelja, jer veći dio vremena provodi u Mariboru na studiju.

Bračni par Kramberger za režije  kroz godinu troši oko 300 eura mjesečno, zimi stoti­njak eura više zbog grijanja, a kada zbroje apsolutne sve životne troškove za njih troje, računajući pritom i hranu, otplatu kredita koji su uzeli za kupnju kuće, te registraciju i gorivo za dva auta, mjesečno troše oko 1.000  eura.

„Nemamo ne znam kakav auto, niti ne znam kako luk­suznu kuću, ali živimo lije­po, imamo dovoljno za sve“. Godišnji odmor si priušte dva puta. Zimi idu na skijanje a ljeti na more, pretežno na Jadran.  To vole pa im nije teško  za to štediti kroz čitavu godinu.  Sami za sebe kažu da su "ziheraši" i da im je ne­zamislivo da uzimaju kredit za nešto kao što je godišnji odmor. Tako na primjer, već u rujnu odaberu apartman na skijalištu, a onda do veljače uplaćuju po stotinu eura svakog mjeseca. Uvijek  zimuju u Sloveniji… Rogla, Pohorje, Kranjska gora. Uz posao  medicinske sestre u Domu zdravlja, Majda nađe vremena i za svoj hobi, glumi u amaterskom kazalištu. K tome je i društveno angažirana  u  Udruzi žena općine Rogatec kojoj je  predsjednica.

Majdina tridesetdvogodišnja kći Janja živi s nevjenčanim suprugom Markom, profesorom tjelesne kulture i četverogodišnjim sinom Galom. I ona je kao i njezina mama, medicinska sestra ali za razliku od mame  radi u privatnom zdravstvu i zarađuje nešto više, ima deset godina radnog staža, a mjesečna plaća joj  je  1.000 eura.

Krambergerovi kažu da, otkako je Slovenija 2005. godine ušla u Europsku uniju, ne žive ni­šta lošije, jer imaju sreću da oboje rade, te da ono što su si mogli prije priuštiti, mogu i sada.  Bilo bi odlično kada bi baš svi u EU imali jednak standard, ali ovako je naš slovenski  minimalac 580 €, a u Njemačkoj 1000 €.- …Vjerujem da, kada će se uistinu sve izjednači­ti, i zakoni i standardi, da će nam biti svima skupa lijepo živjeti u EU, pa ne može ni ta kriza vječno trajati.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.