Hrvatski estetski kirurzi o slučaju „PIP“ - uhićen vlasnik tvornice


Autor/Izvor: SUPRA prema Večernji list 241211

Objavljeno: 28.01.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hrvatski estetski kirurzi o slučaju „PIP“ - uhićen vlasnik tvornice

Dr. Kinčl procjenjuje da je svaka treća dojka uređena u Hrvatskoj krivotvorina jer je osim kvalitete implantata još veći problem da implantate ugrađuju nelicencirani zdravstveni djelatnici

 

Ovih je dana uhićen Jean-Claude Mas, vlasnik francuske kompanije Poli Implantat Prothese. Što o slučaju „PIP“ kažu hrvatski estetski kirurzi dr. Žgaljardić, dr. Kinčl, dr. Bagatin, dr Stanec?

U međuvremenu je i u Hrvatskoj otkriven prvi slučaj ugradnje tih opasnih silikona koji su  bili distribuirani u 65 zemalja svijeta. Ugroženo je zdravlje 400.000 žena a zdravstvene vlasti su im preporučile da implantate uklone. Francuska je još 2010. godine zabranila PIP-ovu proizvodnju  implantati  za estetske operacije ženskih grudiju. Naime, bilo je ustanovljeno da su se ti implantati punili  jeftinim industrijskim siliko­nom umjesto medicinskim. Industrijski silikonski gel je lošije kvalitete,  nije  namijenjen za medicinsku uporabu, stoga su PIP-ovi  silikoni skloniji puknuću, što može dovesti do curenja gela. Francuske vlasti su u međuvremenu osnovale povjerenstvo koje istražuje ugrožavanje života i zdravlja žena te zdravstve­nu prijevaru. U međuvremenu je 2.000 že­na policiji podnijelo prija­ve, do sada je uklonjeno 523 implantata, kod 8 žena dijagnosticiran je rak dojke, a  1 žene  je  i umrla.

Što na sve to kažu hrvatski medicinski stručnjaci a što medijski eksponirane Hrvatice koje su svojedobno ugradile implantate? Prenosimo izjave istaknutih liječnika iz Večernjeg lista od 24.12.2011.

Dr. Zoran Žgaljardić, privatna Poliklinika Žgaljardić
 „U  Hrvatskoj su na tržištu pro­vjereni proizvođači“ – objašnjava Zoran Žgaljardić specijalist maksilofacijalne kirurgije i subspecijalist plastične ki­rurgije glave i vrata te opći kozmetski kirurg.  Naime,  implantat kao i automobil, mora imati registraciju. Liječnik mora izdati certifikat o ugradnji silikona i njegovom porijeklu. Riječ je o dva broja LOT i REF. Naljepnica s kutije se daje pacijentici kojoj je ugrađen implantat, a drugi ide u karton i arhivu kirurga. To je uobičajen postupak za one koji rade korektno i profesionalno - naglašava dr. Žgaljardić.

Dr. Dinko Bagatin, privatna Poliklinika Bagatin
"Naši kirurzi rade s implatatima koji imaju više od dva desetljeća tradicije pro­izvodnje i svi su testirani pa nema mogućnosti da se zbog njih razvije karcinom dojke ili karcinom limfnih čvorova“ - objašnjava dr. Ba­gatin ističući kako su godiš­nje kontrole grudi dovoljne, a implantate bi valjalo za­mijeniti nakon 10 do 15 go­dina.

Prof.dr. Zdenko Stanec iz javne bolničke ustanove,  KB Dubrava
"Ugradnju prepustiti samo licenciranim kirurzima, a dojke kontrolirati barem jednom godišnje"

 

Dr. Miroslav Kinčl, privatna Poliklinika Barbel
„Hrvatski liječnici uglavnom ra­de s implantatima Megan, Alergan, Mentor te Politex i Silitex koji su vrhunski i testirani pa nema mjesta panici.  Kontrolu nad implantatima uvijek ima država koja preko Agencije za lijekove i medicinske proizvode odobrava implantate i u tome su vrlo strogi što je odlično jer se samo tako može nadzirati ugradnja. Ministarsvo i država daju okvire koji su vrlo jasni; što se može koristiti, gdje se može koristiti, kako se koristi te tko može kori­stiti bilo koju vrstu implantata“ – objašnjava dr. Miroslav Kinčl opći i pla­stični kirurg iz Poliklinike Barbel.

Siva ekonomija, nadrilječništvo i estetska korekcija dojki
No, dr.Kinčl upozorava: „ Problem je u „sivoj ekonomiji“ Naime, samo poli­klinika za plastičnu kirurgi­ju i u njoj liječnik koji ima registraciju za opću i plastičnu kirurgiju smije i može izvesti ugradnju silikonskih implantata u grudi. Ali  činjenica je da se kod nas implantati  u grudi ugrađuju i u ustano­vama koje nisu mjerodavne za takve zahvate. A to je slučaj sa Poliklinikama za maksilofacijalnu kirurgiju ili onima za uho-grlo-nos. Nađe se i u njima liječnika koji 'dorađuju' grudi iako  nisu licencirani za to. Svaka treća dojka kod nas je ugrađena upravo na ovakav način. To je nadrilječenje, siva ekonomija, velika prevara pacijenta..“

 

Cijena „uređivanja grudiju“ u Hrvatskoj oko  26.000 kuna
Silikoni bez imena su do 15% jeftiniji što na cijenu cijelog zahvata koja se penje i do  3.500 eura igra značajnu ulogu. Dr Kinčl dodaje da je važan i način uskladištenja implantata jer im se oblik može promijeniti ako nisu  pravilno posloženi ili dulje vrijeme pritisnuti.


Medijski eksponirane Hrvatice koje su svojedobno ugradile implantate
Dvije popularne hrvatske pjevačice, Maja Šuput i Ivana Banfić, ugradile su implantate prije pet i više godina. Nakon zahvata, dale su podosta intervjua u kojima su  hvalile  i  zagovarale estetske operacije. Što na to kažu danas?  Maja Šuput je  i dalje zadovoljna, no Ivana Banfić je promijenila mišljenje. U međuvremenu je iskusila majčinstvo a i dogodila se PIP afera. Stoga Ivana namjerava implantate uskoro odstraniti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.